*Nettavisen* Økonomi.

Spår 93 dollar fatet

Dårlig vedlikehold i oljebransjen kan føre til store miljøbomber og oljeprishopp, mener eksperter.

Problemene ved BPs oljefelt Prudhoe Bay i Alaska kan være bare toppen av isfjellet. Nedstengingen av USAs største oljefelt kan være det første av mange, ettersom flere rørledninger forfaller. Dette truer energiprisene til å stige mer enn 20 prosent det neste tiåret.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi vil se tilbake på denne hendelsen som Pearl Harbor-dagen for energi, sier styreformann Matthew Simmons i investeringsbanken Simmons & Co i Houston til Bloomberg News.

Holdt tett i 29 år
Simmons er i gang med å skrive en bok om infrastrukturen i oljebransjen. Han sier at sjansen for at det som skjedde ved Prudhoe Bay ikke vil skje igjen, er lik null. Rørledningen i Alaska skulle vare i 25 år og ble bygget for 29 år siden. Det samme gjelder en rekke andre oljeinstallasjoner.

En stadig økende minoritet blant analytikerne, nøkkelpersonell i oljeselskapene og hos myndighetene mener at dagens system for å produsere og frakte oljen ikke vil være i stand til å mette behovet i markedet slik den nåværende situasjonen.

Problemet er ventet å blir forsterket de neste ti årene.

93 dollar fatet
- Reparasjoner og erstatninger av rørledninger, ventiler, klaffer og raffinerier vil bidra til å dra oljeprisen til 93 dollar fatet innen 2015, fra 72,08 dollar i dag, sier analytiker Kevin Norrish i banken Barclays Capital til Bloomberg News.

Norrish er den analytikeren som har truffet best på sine oljeprisspådommer i en løpende undersøkelse som Bloomberg News har gjennomført det siste året.

Intern korrosjon er den viktigste årsaken til lekkasjer fra rørledninger i USA så langt i år, og sto for 16 prosent av alle uhellene frem til 9. august, viser tall fra det amerikanske transportdepartementet. Bare i år vil 68.624 fat olje forsvinne i oppspiste oljerør.

Det er ikke bare i USA at de sliter med dårlig utstyr. Produksjonen i Nordsjøen er også rammet av omfattende vedlikehold ved oljeinstallasjonene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.