*Nettavisen* Økonomi.

Spår billigere bensin i vinter

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .

- Holder seg lave helt frem til første kvartal.

Siden november har bensin- og dieselprisene økt.

Fredag ligger prisen på bensin på 15,26 kroner literen og diesel på 14,38 øre per liter.

Påvirkes av mange faktorer
- Bakgrunn for de siste endringene på veiledende pris på bensin og diesel er endringer i internasjonal kostpris. Siden 13. november har vi hatt en oppgang i kostprisene på bensin og diesel, støttet av en økende oljepris samt at kronen har svekket seg noe mot dollaren, sier Knut Hilmar Hansen, pressekontakt i Statoil, til Nettavisen.

Likevel mener han det er vanskelig å si noe om hvordan prisen vil utvikle seg de neste ukene, da det er flere faktorer som påvirker den veiledende prisen på bensin og diesel.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Internasjonal innkjøpspris påvirkes av tilbudet og etterspørselen etter drivstoff internasjonalt, deriblant kapasiteten på oljeraffineriene, samt utvikling i oljepris samt dollarkurs, sier Hansen.

Derfor kan en titt på oljeprisene gi en indikasjon på hvordan bensinprisene vil utvikle seg fremover i vinter.

Bensinprisene følger sesongene
Oljeanalytiker Thina Saltvedt tror at bensinprisene vil være lave i vinter.

- Vanligvis er det jo svakere bensinpriser om vinteren, og de holder seg lave helt frem til første kvartal. Bensinprisen er sesongbasert fordi etterspørselen er lavere om vinteren enn om sommeren, hvor man har feriesesongen og er på bilferie, sier Saltvedt.

Etterspørselen er på sitt svakeste om vinteren og derfor kommer det ofte en nedgang i bensinprisene om vinteren.

- I fjor ble det produsert mindre bensin i USA og da strammet det inn i Europa. Bensinprisene går vanligvis opp når oljeprisen går opp, men den er også sesongbasert, sier Saltvedt.

Klikk på bildet for å forstørre.


Tror på høyere oljepris i årene fremover

Saltvedt tror at oljeprisen vil vokse fram mot 2020, dog i et mindre og mindre tempo enn det gjør nå.

- Hvilken oljepris?

- Jeg har 107 dollar neste år, men fra 2015 og utover venter jeg at det skal bli et lite press opp på oljeprisen da verdens økonomien vil ta seg opp. Vi kan fort se opp mot 120 dollar fatet rundt 2020, sa hun til Nettavisen denne uken.

- Så priser opp mot 150 dollar er urealistisk?

- Jeg tror ikke på vedvarende priser på 150 dollar, selv om man i kortere perioder kan oppleve slike priser som følge av geopolitiske forhold. Jeg er optimistisk. Jeg har ikke noe tro på en kræsjlanding i oljemarked, sier Saltvedt.

Les mer om oljepris her: - Vi nordmenn vil bli rikere og rikere

Skyhøye avgifter
Rundt 60 prosent av bensinprisen er avgifter myndighetene drar inn.

Staten drar inn tre forskjellige avgifter på bensin. Avgiften består bensin/dieselavgift (mineraloljeavgift), samt Co2-avgiften. Bensin- og CO2-avgiften utgjør til sammen 5,58 kroner per liter. I tillegg til dette kommer 25% merverdiavgift.

Ved settingen av bensinprisen er oljeprisen selvsagt et viktig element. I tillegg til dette er utviklingen i dollarkursen og markedsforhold viktige punkter for nivået til bensinprisen.

Men også konkurransesituasjonen har tidligere blitt trukket frem som en av årsakene til at prisene er høyere i Norge enn i resten av Europa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.