*Nettavisen* Økonomi.

Spår boligkrise i årevis

NHH-professor mener boligprisene skal falle i minst halvannet år til.

04.11.08 09:31

- Forrige gang boligmarkedet i Norge falt, på slutten av 1980-tallet, falt realboligprisene med 40 prosent, og fallet tok cirka fem år, sier Ola H. Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole (NHH) til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

- Boligmarkedet i denne runden begynte å falle for halvannet år siden. Når fallet begynner, går det som regel over noen år, og markedet går sjelden nedover i mindre enn tre år. Det er vanlig at boligfall varer i fem år, men jeg har ikke sagt at dagens fall vil vare så lenge, du har en tendens til at ting går fortere og fortere, fremholder Grytten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Katastrofefall
I dag kom statistikken fra eiendomsmeglerbransjen som viste at boligprisene i Norge falt med 4,2 prosent i oktober.

Grytten sier det er klare likhetstrekk med boligkrakket på 1980-tallet og dagens boligprisfall.

- Du har en periode med sterk vekst forut for fallet, og ekspansiv penge- og kredittpolitikk. Dette gjør at det vokser opp en boligboble. Vi hadde sterk boble på 80-tallet, og den boligboblen vi ser nå er enda sterkere. Så kommer en nedgangskonjunktur og finanskise og så smeller det. Det er det som er likt mellom dagens situasjon og boligfallet forrige gang, mener Grytten.

Likevel er det også klare forskjeller ifølge NHH-professoren. Han mener at bankene har hatt en mye sunnere utlånspolitikk og at Kredittilsynet og Norges Bank har gjort en mye bedre jobb enn forrige gang det var krise.

- Prisfallet vil vare
- Den gangen var det i Norge det smalt ekstra sterkt. Til nå har det gått bedre i Norge enn i andre land, sier Grytten.

- Så vi har halvannet år igjen med prisnedgang?

- Ja, men kan være lenger enn det. Det er det ingen som vet, men jeg tror prisfallet i boligmarkedet kommer til å vare en stund, forteller Grytten, som sier at prisfallet nå som forventet akselererer. Men det er ikke mulig å si hvor lenge prisfallet vil øke i styrke.

En annen viktig faktor som så langt er helt ulik fra forrige boligkrakk er nivået på arbeidsledigheten. I dag er den nærmest ikkeeksisterende med en ledighet på 1,7 prosent. Grytten mener at hvis ledigheten forblir lav kan det gjøre landingen i boligmarkedet mykere, men det er nå for tidlig å si hvordan ledigheten i Norge vil utvikle seg. Bortsett fra at den vil øke, kanskje betydelig.

- Bra med prisfall
- Boligprisene har vært høye, og de skal ned. Det er bra prisene går ned så lenge de ikke faller for mye. Men nivået på prisfallet bestemmes av konjunkturene nasjonalt og internasjonalt, mener Grytten.

- Hvorfor er det bra at boligprisene faller?

- Fordi de har vært overdrevet. Vi er på vei mot en mer korrekt prising, sier Grytten, som påpeker at statistikken fra eiendomsmeglerbransjen nok ikke har fanget opp hele prisfallet. Grunnen er at statistikken ikke greier å fange opp alle usolgte boliger.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Normalt med langvarig fall
Grytten får støtte av sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

- Jeg tror at prisene vil bli presset ned. Renten vil bli satt ned, men tilgangen på kreditt blir ikke like rikelig som den har vært, og låneviljen blant folk blir ikke så stor, sier Andreassen.

I likhet med Grytten tror Andreassen at prisene vil fall i halvannet år fremover, kanskje ennå lengre.

- Det er normalt at boligprisene faller i fire - fem år etter en opptur og at de kommer tilbake til mer normale nivåer i forhold til for eksempel folks lønninger. Men denne gangen har oppturen i boligprisene vart mye lengre enn normalt. Derofr koan du få en brutal nedtur, skisserer Andreassen.

Behagelig alternativ
Det behagelige alternativet, ifølge økonomen, er at boligprisene blir liggende mer eller mindre i ro i en tiårsperiode mens økonomien i Norge lønningene til folk vokser så mye at forholdet mellom boligpriser og lønninger blir balansert ut.

- Du har nå en kraftig ubalanse i boligmarkedet, og prisene har ikke et godt fundament. Boligprisene er for høye i forhold til folks lønninger og i forhold til byggekostnadene, mener Andreassen, som peker på at i land som Danmark har prisene falt kraftig, selv om det ikke har vært arbeidsledighet av betydning å snakke om.

- Vi trenger ikke en svak økonomi for å få boligprisene ned. Det er nok at prisene er for høye, mener Andreassen, som sier at oktober nok har vært en sjokkmåned for mange.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Holberg Fondene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.