*Nettavisen* Økonomi.

Spår brems i boligfesten

- Det har vært en avsindig vekst. Men nå vil den avta, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR.

11.01.07 21:28

DnB NOR tror rekordveksten vil fortsette dette året, men spår samtidig en avdemping.

NA24 - din næringslivsavis

Det kommer fram i bankens tertialrapport om de økonomiske utsiktene, som ble presentert i Oslo torsdag.
Les mer om den her:- Renten opp til 5,25

11,4 prosent
- Vi tror på en prisvekst på brukte boliger på 11,4 prosent i år. Flere skal ut i jobb, flere får inntekt og flere skal ut i boligmarkedet, sier Dørum.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

Men deretter vil veksten avta, tror sjeføkonomen.

Doblet på ti år
- Det har vært en avsindig prisvekst, men vi tror den nå vil avdempes, sier Dørum.

Til tross for at boligeierne nå kan oppleve at veksten vil avta, viser anslagene til DnB NOR at snittboligen vil ha doblet seg i verdi fra desember 2000 til desember i 2010.

DnB NOR Markets operer med anslag om en prisvekst i 2008 på 4,8 prosent, 3,7 prosent i 2009 og 3,7 prosent i 2010. Samtidig skisseres fem årsaker som kan bidra til en avdemping av prisene.

1)Lavere inntektsvekst
Husholdningenes inntektsvekst ventes å bli lavere i år og de tre neste årene, enn i de foregående årene.

2) Mindre aksjeutbytte
De høye aksjeutbyttene kan ha bidratt til å forsterke boligprisveksten de siste årene. Denne impulsen avtar etter hvert, tror økonomene.

3) Flere brukte boliger
Antall nye boliger har økt mye de siste par årene. Mange av de igangsatte boligene vil bli ferdigstilt for innflytting i løpet av året, og mange brukte boliger vil da bli lagt ut for salg. Den samlede økningen i boligtilbudet kan dermed bidra til å svekke prisutviklingen.

4) Norges Bank setter renten videre opp.
Husholdningenes renteutgifter som andel av disponible inntekter vil kunne komme opp i 10 prosent mot slutten av året. Det er i så fall høyere enn andelen var i 2002.

5) Svært høye boligpriser
Boligprisene har steget mye de siste årene og nådd et relativt høyt nivå. Målt i forhold til utviklingen i konsumprisene eller byggekostnadene er dagens boligpriser svært høye.

- Det er likevel usikkert om nivået er «urimelig» høyt. Vi legger til grunn at prisnivået ikke er så høyt at det er rimelig å vente større korreksjoner.Videre fremover ventes en vekst noe under inntektsveksten, påpekes det.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lavere enn i 1987
Målt i forhold til husholdningenes disponible inntekter er bruktboligprisene nå vel 10 prosent høyere enn gjennomsnittet de siste 20 år, og knappe 20 prosent lavere enn toppen i 1987.

- Med de anslagene som vi her legger til grunn, vil boligprisene som andel av inntekten fortsatt være lavere enn toppen i 1987, skriver DnB NOR Markets i rapporten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.