NA24.no

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Spår comeback for norsk gass

Sist oppdatert:
Godt nytt for AS Norge. Finanshus tror gassprisen skal stige kraftig.

Når man nevner Norges petroleumsformue er det olje de aller fleste tenker på, men naturgass kan få økt betydning fremover.

NA24 - din næringslivsavis

Mens oljeprisen har gjort det enormt sterkt de siste årene, og gitt Norge enorme inntekter, har ikke utviklingen i gassmarkedet vært like imponerende.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Naturgass har gjort det dårligere enn råolje over de siste 10 årene og i september nådde prisforholdet mellom naturgass og råolje det laveste nivået på 20 år, forteller Aksel Kibar, porteføljeforvalter ved Abu Dhabi-eide Invest AD, til Bloomberg News.

Viktig for Norge
Likevel står gasseksporten for om lag en tredjedel av norsk petroleumseksport, målt i kroner. Råoljeeksporten i august endte på 22,8 milliarder kroner, mens verdien for eksport av naturgass kom inn på 11,9 milliarder kroner. Imidlertid kan den andelen bli større om prisen fortsetter å bevege på seg.

Les mer: Mindre overskudd for AS Norge

4. september falt naturgassprisen ned på totallet, til det laveste nivået på mer enn syv år. Siden den gang har prisen nesten doblet seg til 4,77 dollar per million kubikkfot , men skal man tro Invest AD har prisen fortsatt mye å gå på.

- Oversolgt
Kibar sier naturgass «viser tydelig en oversolgt tilstand».

«Oversolgt» er et begrep brukt i teknisk analyse som innebærer at en råvare, aksje eller annet underliggende aktivum har falt for mye på for kort tid.

Fredag falt naturgassprisen med 3,9 prosent på råvarebørsen i New York. Mens oljeprisen har steget 61 prosent i 2008 har gassprisen falt 15 prosent siden nyttår.

Ser oppside på 50 prosent
I motsetning til fundamental analyse, som ser på de underliggende verdiene til en aksje eller annet aktivum, ser teknisk analyse på markedspsykologi og momentum. En teknisk analytiker ser heller på psykologisk viktige prisnivåer enn inntjening, og har gjerne et mye kortere tidsperspektiv enn en som kun ser på det fundamentale.

- Et brudd i 5,00-5,50 dollarområdet vil dytte prisene mot 6-7 dollarområdet, hevder Kibar.

Dermed kan det være et oppsidepotensial på nesten 50 prosent fra dagens pris.

Høye lagre med naturgass
Analytikerne i det amerikanske energibyrået EIA tror imidlertid at forbruket av naturgass vil falle med to prosent i 2009 og med 0,2 prosent i 2010.

I en rapport som kom ut i midten av september uttalte de at de tror prisen på naturgass vil forbli lav gjennom oktober, men at prisen deretter vil ta seg opp gjennom vinteren. Det skyldes både sesongmessig oppsving og at de økonomiske vilkårene forbedres.

De ser også en liten prisoppgang i 2010, men rekordhøye lagernivåer vil være en demper på prisen.

I snitt ser de en spotpris ved Henry Hub på 3,85 dollar per million kubikkfot i 2009 og 5,02 dollar per million kubikkfot i 2010. I september lå den i snitt på 3,06 dollar.

Les mer: Fryser oljeprisen i vinter

Ny arena
Naturgass er et fremtidig satsingsområde for Norge, blant annet fordi gassreservene ventes å vare lengre enn den norske oljen.

I september godkjente olje- og energidepartementet planene for etableringen av en samhandlingsarena for industriell bruk av naturgass. Arenaen skal sikre bedret informasjonsutveksling mellom gassbasert oppstrøms- og nedstrømsindustri i Norge, og er et ledd i en plan om å benytte mulighetene knyttet til videreforedlingen av gassressursene i Norge.

Følg gassprisen her (Råvarebørsene der gasskontraktene handles holder stengt i helgen)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere