*Nettavisen* Økonomi.

Spår dobbel oljepris

Oljeekspert Jarand Rystad tror oljen kan gå for 260 dollar fatet det kommende året.

22.05.08 08:00

Stadig flere tror nå at oljeprisen bare vil stige fremover - og ikke falle tilbake til normalt nivå, slik bransjen lenge har ventet, skriver Dagens Næringsliv.

Olje for levering om én måned gikk i går for over 130 dollar fatet i New York. Men prisen spås langt høyere i fremtiden: Olje for levering i 2016 gikk i går for over 141 dollar fatet, opp 64 prosent siden nyttår.

- Oljeprisen har doblet seg på ett år, og den kan godt doble seg neste år også, sier oljeekspert og tidligere McKinsey-konsulent Jarand Rystad til Dagens Næringsliv.

Blir dét tilfellet omsettes oljen for ufattelige 260 dollar fatet.

- Har ikke skjulte reserver
Etterspørsel vokser stadig i en energihungrig verden. Samtidig sliter oljeselskapene stort bare med å holde oppe dagens produksjon.

- Nå har vi ikke skjulte reserver igjen å ta av, nå må vi betale det det koster å få frem ny olje. Foreløpig investeres det altfor lite.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor mener prisoppgangen de siste dagene først og fremst er drevet av en veldig optimistisk oljemarkedsanalyse fra investeringsbanken Goldman Sachs. Før helgen spådde banken en snittpris på 141 dollar fatet i andre halvår.

- Jeg har troen på det, sier Kjus.

Selv vurderer Kjus nå å jekke opp sine oljeprisanslag ytterligere. I mars jekket DnB Nor opp sitt oljeprisanslag med 57 prosent til 130 dollar fatet i 2015.

- Ny standard
Direktør Auke Lont og oljeanalysesjef Eivind Magnus i analysebyrået Econ i Oslo planlegger å gjøre en ny analyse av hva som vil skje med et høyt oljeprisnivå. Forrige analyse, fra 2005, tok utgangspunkt i at prisen ville holde seg over den gang skyhøye 50 dollar fatet.

Econ mente da blant annet at hjemlige pensjonsdebatter, med en slik innstrømming av penger i statskasse, ville fortone seg irrelevante. Lont tror konklusjonene fra sist vil holde seg, rent bortsette fra at det kanskje er grunn for å gjøre mer på alternativ energi.

- Når man er villig til å gå inn i oljesand, setter det en ny standard for hva man er villig til å betale for energi. Hvis det er realiteten, må det jo skje noe med alternativer, som elektriske biler og så videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag