NA24.no

Spår dobling av strømprisen

Sist oppdatert:
Strømprisene øker betydelig. Og verre skal det bli.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den siste uken har strømprisene økt betydelig, særlig i Sør-Norge.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi kommer absolutt til å ha en sterk økning i strømprisene fremover i tid, sier Thomas Angell, senior porteføljeforvalter i Bergen Energi, til NA24.

- Når vi ser på Sør-Norge er prisen fortsatt lav, egentlig mye lavere enn den burde være, og nesten halvparten enn i resten av Norge, sier Angell.

Angell forklarer den sterke prisøkningen den siste uken med at det den siste tiden er åpnet flere eksportkabler fra Sør-Norge til Danmark, Nederland og Sverige som siden mars har vært stengt. Da får vi et overskudd i strømtilbudet i landsdelen, noe som blir borte når eksporten er oppe og går igjen.

Vil doble seg
Angell spår at strømprisen minst vil doble seg frem til neste år.

- Det blir spennende å se hvis vi får en tørr høst. Da tilsier prognosene at vi skal ha en høyere strømpris enn i Tyskland. Der ligger prisen per megawatt time på 90 euro, sier Angell.

Sammenlignet med dagens strømpriser i Norge betyr det en økning fra 35 euro.

Kullpriser
Prisene på megawatt time er hentet fra prisnivået på kullkraft. Angell sammenligner med dette prisnivået fordi man i vinterhalvåret uansett vil ha behov for kullkraft for å dekke etterspørselen i Norge.

- En produsent som ser muligheter for å produsere og selge for 80 euro i 2009, vil prøve å unngå å produser for 30 euro, sier Angell.

Prisnivået spriker
Gjennomsnittsprisene på spotpris i juni var i Oslo og Bergen 199,92 kr/MWh. Det tilsvarer omtrent 25 euro/MWh. Til sammenligning var gjennomsnittsprisen i Molde og Trondheim 453,02kr/MWh. I Tromsø 436,58kr/MWh. Det tilsvarer nesten 57 euro/MWh og 55 euro/MWh.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere