Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Spår fall i oljeetterspørselen

Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
Analysebyrå spår historisk fall i forbruket av olje.

Det internasjonale energibyrået kutter nå i etterspørselen. For første gang på 26 år venter IEA at oljeetterspørselen vil falle to år på rad.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

For 2009 kutter byrået sine utsikter til forventet etterspørsel med 1 million fat per dag til 85,3 millioner fat per dag. Når det gjelder 2008 har de kuttet i sitt estimater i etterspørselen til 85,8 millioner. Det er et kutt på 70.000 fat per dag. Dette kommer frem i IEA månedlige rapport.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kuttene innebærer en nedgang i oljeetterspørselen for 2008 med 0,3 prosent og 0,6 prosent for 2009. Sist gang oljeetterspørsel falt to år på rad var i 1982 og 1983, skriver Marketwatch.

I en tilsvarende rapport som kom i desember hadde de allerede ventet at oljeetterspørsel ville falle i 2008, men at det ville være en etterspørsel vekst på 400.000 fat per dag, eller 0,5 prosent, til 86,3 millioner fat per dag i 2009. De har nå snudd i dette synet.

Bakgrunnen for kuttene er at den globale økonomien opplever en kraftig motvind. Det skjer etter at de forventer at det globale bruttonasjonalproduktet vil vise en vekst på 1,2 prosent. Det er en halvering fra tidligere anslag og antyder at verdensøkonomien er inne i resesjon.

IEA er særlig bekymret for utviklingen i den kinesiske økonomien etter at eksportmarkedene i Europa og ikke minst USA viser tilbakegang.

Likevel er ikke Det internasjonale energibyrået negativ på lengre sikt. De forventer at OPEC vil kutte produksjonen og at Kina og USA vil bygge opp strategiske lagre.

- Etterspørselen vil etter hvert ta seg opp og absorbere denne oljen som sliter med å finne et marked, men å spå tidspunktet og omfanget av rekylen forblir et like vanskelig mål som alltid, skriver IEA ifølge Marketwatch.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!