NA24.no

Spår fest for Reiten

Sist oppdatert:
Meglerhus spår prishopp på råvarer og det er gode nyheter for Hydro-sjefen.

De neste ti årene vil enorme summer bli brukt på investeringer i råvarer. Meglerhuset Morgan Stanley tror 21.700 milliarder dollar vil bli investert i infrastruktur i verdens voksende økonomier og de spår kraftig prishopp på spesielt aluminium og kopper.

NA24 - din næringslivsavis

Det er søt musikk for Hydro-sjef Eivind Reiten som driver det eneste rene aluminiumselskapet på Oslo Børs.

Tider skal komme
Norsk Hydro-sjef Eivind Reiten leverte skuffende tall for fjerde kvartal i 2007 med lavere priser og i et relativt svakt marked. Men som frontløper innen aluminium i verden kan fremtiden se lys ut, ifølge det amerikanske meglerhusets ferske rapport.

- Fordi etterspørselen kan bli ekstremt forsterket, skriver Morgan Stanley.

Flaskehalsene har hoppet seg opp med mangel på utstyr, lite utdannet personell, siste halvårs finansielle stormer, streiker og skatteregimer som følge av 20-30 års underinvestering i infrastruktur og mineralutvinning.

Tre deler
Hydro driver i dag sin virksomhet innen tre felter etter at gjødseldelen ble utfisjonert i selskapet Yara, og olje og gass-delen ble overført til StatoilHydro.

Den største delen er primær aluminiumsproduksjon, med blant annet de norske metallverkene i Årdal, Karmøy, Høyanger og Sunndal. Den andre delen er aluminiumsprodukter som er ekstrudering, valsing og støping av aluminium til for eksempel bildeler, profiler til bygninger og plater til trykkerier.

Den siste er energidelen med kraftproduksjon i Norge, og noen investeringer i sol-virksomhet. Hydro fremstår i dag som et rent aluminiumselskap med 26.000 ansatte i mer enn 30 land.

Urbaniseringen av hele 3,5 milliarder mennesker trenger mye råvarer og spesielt aluminium har Reiten og Co. mye av.

- Dette er en overveldende etterspørselsdriver, og betyr at etterspørselen etter metaller vil gå opp selv om veksten i verden får et tilbakeslag, heter det i rapporten.

Høyere vekst
Analytiker Kjetil Bakken i meglerhuset Fondsfinans støtter Morgan Stanleys syn, og tror etterspørselen etter aluminium vil være - over tid - høyere enn den generelle veksten i verdensøkonomien.

- Grunnen ligger i at aluminium tar markedsandeler fra andre materiale, særlig stål.

- Det er spesielt vektmessige fordeler med aluminium i nye bygg og i anlegg, sier han.

Veksten vil komme i verdens generelt, men spesielt fra land med store infrastrukturelle investeringer foran seg som India og Kina.

- Dette er megatrender som også vil slå inn i bilindustrien med lettere metaller for å minske energibruken, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere