NA24.no

Spår fusjoner i sol

REC-analytiker tror det vil komme en sammenslåing i solsektoren.

- Det kommer konsolidering i dette markedet, sier Renewable Energy Corporation-analytiker Einar Kilde Evensen i DnB NOR Markets til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Evensen tror den norske solsuksessen REC kan samarbeide med amerikanske nedstrømspartnere som har stor markedstilgang på det amerikanske kontinentet.

Vepsebol
- Å snakke om konkurrenter er som å stikke hånda si inn i et vepsebol, sier han til NA24, og legger til at det stadig dukker opp nye aktøreri solenergimarkedet.

- Alle produserer det de klarer, sier han.

De fire største på produksjon av silisium - i rekkefølge - er amerikanskeide Hemlock (eies 63 prosent av Dow Corning) det tyske Wacker, REC, og amerikanske MEMC.

- Disse har til sammen hele 70 prosent av silisiummarkedet, sier han.

REC-sjef Erik Thorsen gjorde det tydelig under presentasjonen i Høyres Hus fredag at han aldri snakker om konkurrenter.

- Følger dere ikke med hva deres konkurrenter gjør?
- Hehe, vi følger med hver time, sier han muntert til NA24, og legger til at de har analyser av hva de ulike aktørene foretar seg.

LES OGSÅ : Truende skyer for solgigant

Vanskelig prosess
Etterspørselen etter superrent silisium stiger i takt med mangelen i markedet.

- De nye aktørene kan møte problemer med å produsere superrent silisium som kreves. Vi må ikke glemme at det å produsere silisium er kompliserte kjemiske prosesser, der håndteringen av silisium-gasser og biproduktene fra primærproduktet er minst like krevende, sier Kilde Evensen til NA24.

Han forteller at likevel er et utviklingstrekk i denne «nye suksessbransjen» er økningen av børsnoterte solselskaper på børsen i New York.

- Det går nærmest inflasjon i kinesiske celleprodusenter på børsene i New York, sier han til NA24.

Et eksempel på et slikt selskap er verdens tredje største celleprodusent Suntech Power, som ble notert i desember 2005.

Volatil fredag
REC leverte over forventingene i andre kvartal, men ble likevel straffet på Oslo Børs fredag. Aksjekursen var faktisk ned fire prosent før lunsj, men har utover ettermiddagen komme seg over i blå tall. Aksjekusen er i øyeblikket opp 1,2 prosent og en aksjekurs på 226,50 kroner.

Omsetningen ble 1.673 millioner kroner, mot 1.003 millioner i andre kvartal i fjor. Dette er bedre enn det ventede resultatet på 1.590.

Driftsresultatet ble 679 millioner kroner, mot 303 millioner kroner i fjor. Det var ventet 647 millioner kroner.

Resultat før skatt ble 719 millioner kroner, mot 270 millioner kroner i samme periode i 2006. Det var ventet 671 millioner kroner. Selskaper guider at kapasiteten i produksjonen i 2010 vil være 19.500 megaton polysilickon, over 1.600 megawatt mono- og multiwafere, 225 megawatt solceller og 150 megawatt solmoduler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere