*Nettavisen* Økonomi.

Spår gjeldsdobling for Statoil de neste årene

Konsernsjef i Statoil Eldar Sætre presenterer resultatene for tredje kvartal onsdag denne uken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Det er ikke noe krise foreløpig.

26.10.15 16:03

Med en oljepris som er halvert siden i fjor vil oljekjempen Statoils resultater ventelig bli barbert i tredje kvartal, men analytikerne tror på stabile utbytter for aksjonærene.

For eierne, deriblant staten, som gjennom olje- og energidepartementet eier 67 prosent av Statoil, ventes det ifølge estimater innsamlet av SME Direkt et utbytte på 1,80 kroner per aksje, det samme som i foregående kvartal.

Selv fredet Statoil utbyttene ved forrige kapitalmarkedsdag, for de tre første kvartalene i år, men kutter heller milliarder i investeringer og kostnader.

Ser netto gjeld dobles til 200 mrd.
Av de statlig kontrollerte selskapene er Statoil det som gir desidert høyest utbytte. Medregnet et forventet utbytte på rundt 15 milliarder i år, har staten mottatt 92 milliarder siden 2010.

For hele året ventes det at aksjonærene vil motta 7,20 kroner per Statoil-aksje, det samme som i fjor. Den første muligheten for endring er ved kommende kapitalmarkedsdag, påpeker analytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

- Jeg ser ikke noe risiko for utbyttekutt, i alle fall i dette kvartalet. Det vil eventuelt komme en vurdering ved kapitalmarkedsdagen, som er første korsvei. Vi tror ikke på kutt, men det er med utbytte som fotballtrenere, du har tillit, helt til du ikke har tillit, sier Martinsen til Nettavisen Stocklink.

Heller ikke Nordea Markets ved analytiker Oddvar Bjørgan tror Statoil vil røre utbyttenivået ved den kommende kapitalmarkedsdagen i februar.

- Svak fri kontantstrøm forblir det største problemet – blant konkurrentene er Statoil den med størst forskjell mellom fri kontantstrøm og utbytter, skriver Bjørgan i en oppdatering før kvartalsresultatene.

I kvartalet tror Nordea Statoils frie kontantstrøm før utbytte, altså kontantstrømmen fra driften fratrukket investeringer, men før betaling av utbytte, vil havne på minus syv milliarder kroner.

For neste år estimerer Nordea en fri kontantstrøm på minus syv kroner per aksje, noe som betyr at gjelden vil fortsette å øke. Statoils netto gjeld vil ifølge Nordea øke til 106 milliarder kroner i tredje kvartal, før den stiger videre de neste årene til over 200 milliarder kroner i 2018.

- Det er ikke noe krise foreløpig. De har mulighet til å ta opp mer gjeld. På lenger sikt kan det bli et problem hvis ikke oljeprisene kommer opp, sier Bjørgan til Nettavisen Stocklink.

Les også. Vil partere Norges største melkeku

Tror Statoil vil overraske
Ifølge Statoils innsamlede analytikerestimater venter analytikerne i gjennomsnitt et justert driftsresultat på 17,5 milliarder kroner, en nedgang på 43 prosent fra resultatet på 30,9 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor.

Svakest vil utviklingen være for Statoils internasjonale virksomhet, tror analytikerne, som her forventer et negativt resultat på 2,4 milliarder kroner.

DNB Markets tror Statoil vil overraske.

- Vi venter sterk produksjon fra norsk sokkel, primært drevet av gassvolumene som betydelig opp år over år. Vi ligger 10 prosent over konsensusestimatene på justert EBIT inneværende kvartal. Vi forventer at de tar opp produksjonsguidingen for året. Det er selvfølgelig risiko for nedskrivninger, gitt at forward-kuven er betydelig lavere enn det vi har sett de siste kvartalene. Men de siste seks-åtte kvartalene har ikke aksjekursen reagert noe på nedskrivninger, sier Martinsen.

Han peker på at nedstrømvirksomheten til Statoil gjør det bra.

- Vi forventer et sterkt resultat fra olje og gasshandel og det er i tillegg rekordhøye raffinerimarginer. Det bidrar veldig til totalresultatet til Statoil, til tross for at man ser på Statoil som et selskap med relativt liten nedstrømseksponering. Vi har en EPS på gruppe-nivå på 1,6 kroner og av det kommer 1,3 kroner fra nedstrøm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag