*Nettavisen* Økonomi.

Spår høy leteaktivitet

Foto: Statoil

Rekordhøye investeringsanslag for olje- og gassvirksomheten. Det kan føre til renteendring.

07.06.07 11:55

Investeringene til olje- og gassvirksomheten for 2008, inkludert rørtransport, blir i førstegangsanslaget nå anslått til 82,3 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

NA24 - din næringslivsavis

Det er 14 milliarder mer enn tilsvarende anslag for 2007. Samtidig oppjusteres anslagene for 2007 til rekordhøye 111,3 milliarder kroner.

Målt i løpende priser er dette det høyeste anslaget som er gitt siden SSB startet investeringstellingen i 1985. Anslaget er 6,7 milliarder kroner høyere enn anslått i forrige kvartal. Anslagene øker innen alle investeringsområder med unntak av rørtransport som viser nedgang.

- Det ligger nå an til en vekst i oljeinvesteringene på 10prosent i år, og noe mindre enn dette neste år. Begge deler er en god del høyere enn Norges Bank la til grunn i mars, og gir nok et argument for at rentebanen blir jekket opp når neste pengepolitiske rapport slippes 27. juni, sier Øystein Dørum i DnB Nor om rapporten fra SSB.

Investeringene til letevirksomheten i 2007 er nå anslått til hele 24,8 milliarder kroner. Dette er 1,8 milliarder høyere enn anslått i forrige kvartal og 11,6 milliarder høyere enn tilsvarende tall for 2006. Fra og med denne tellingen er også kostnader til konseptstudier mer fullstendig inkludert i letekostnadene. Dette har hevet letekostnadene med rundt en milliard kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.