*Nettavisen* Økonomi.

Spår inflasjon på 200 prosent

Foto: Andre Clark Utvik (NA24)

Økonom mener USA ligner en bananrepublikk.

07.02.09 13:42

Skal vi tro Marc Faber, forfatter av Gloom, Doom & Boom og ofte omtalt som Dr. Doom (imidlertid er Nouriel Roubini den Dr. Doom de fleste nordmenn kjenner ved kallenavnet, journ.anm.) , står det mye verre til i USA enn noen vil vedkjenne.

NA24 - din næringslivsavis

Han ser tegn på at verdens største økonomi er i ferd med å transformeres til en bananrepublikk.

Zimbabwe-skolen
- I USA har vi nå fått en ny skoleretning innenfor økonomifaget, og det kalles Zimbabwe-skolen, sier Faber, og lanserer en langt mer kontroversiell økonomisk skoleretning enn Friedman og Chicago-skolen.

- Denne retningens grunnlegger er en av verdens «store» ledere, Robert Mugabe, som på brutalt vis har ruinert sitt eget land. Og i USA brukes de samme pengepolitiske prinsippene, hevder Faber overfor CNBC.

Han mener myndighetenes intervenering i markedet ikke vil stimulere i noen grad, men heller bidra til å stoppe den økonomiske veksten. Han henviser til historien, og mener det er et faktum at en økonomi vil lide om privat næringsliv må vike for statlig eierskap.

Frykter skyhøy inflasjon
På spørsmål om Faber tror USA i fremtiden kan stå overfor en inflasjon på 200 prosent, svarer han:

- Vel, ikke enda. Ikke enda. Men jeg tror det kan skje på sikt. Dersom vi ser på den enorme statlige gjelden i USA, og på gjelden sett under ett for den saks skyld, tror jeg myndighetene vil ende opp med å bruke inflasjon til å «spise opp gjelden», sier han.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Han ser ikke lyst på krisepakkeplanene i USA om dagen.

- Jeg skrev for to år siden en rapport med tittelen «Er USA en bananrepublikk?». Og ja, det er flere ting som karakteriserer en bananrepublikk, det være seg høy grad av statlig intervensjon i økonomien og polarisering av velferden, sier han.

Han fortsetter:

- Bananrepublikk-karakteristikkene blusser opp i USA. Vi er ikke der enda og i teorien kan det reverseres, men akkurat det har jeg lite tro på, sier Dr. Doom.

Rekordhøy vekst i arbeidsledigheten
Og de makroøkonomiske tallene for USA er ikke akkurat lystig lesning. I årets første måned sank sysselsettingen utenfor jordbruket i USA med 598.000. Samtidig økte arbeidsledigheten til 7,6 prosent fra 7,2 prosent.

Ikke siden desember 1974 har antallet som mistet jobben økt med så mye, og ledigheten ligger på det høyeste siden september 1992.

For desember 2008 ble fallet i sysselsettingen revidert til 577.000 fra 524.000, og i løpet av 2008 forsvant hele 3 millioner navn fra lønningslistene. Siden resesjonen begynte i desember 2007 har sysselsettingen falt med 3,6 millioner.

Dette er første gang siden målingen begynte i 1939 at sysselsettingen har falt med over en halv million tre måneder på rad. Krisen har så langt ført til flere oppsigelser enn noen andre økonomiske negangstider i etterkrigstiden.

- Trenger pakken nå
Etter tallene ble offentliggjort sa en av rådgiverne til presiden Barack Obama at dagens tall viser at en redningspakke trengs - nå.

- Disse tallene, og de svært reelle lidelsene de representerer for amerikanske arbeidstakere, understreker behovet for en modig økonomisk handling, sier Christina Romer, sjef for Obamas økonomiske rådgivere i en erklæring, ifølge Reuters.

- Hvis vi ikke handler vil vi antageligvis miste millioner av arbeidsplasser og arbeidsledigheten kan stige over 10 prosent, sier Romer.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag