NA24.no

Spår økonomisk ketsjupeffekt

Sist oppdatert:
Nordea tror effekten av de gigantiske redningspakkene vil slå kraftig ut til neste år.

Verdensøkonomien har fått de sterkeste vitamininnsprøytninger noensinne. Det bereder grunnen for en skikkelig økonomisk ketsjupeffekt i 2010, mener Nordea.

NA24 - din næringslivsavis

Det er i en ny analyse fra Nordea i Danmark at seniorstrateg Henrik Drusebjerg konkluderer med at det ligger en sjanse for god fremtidig inntjening i aksjer og kredittobligasjoner.

Dermed kan ting på litt sikt se litt lysere ut en de gjør i dag. Tirsdag var hovedindeksen på Oslo Børs på ny under 200 poeng.

LES MER: - Jeg kan ikke leve lenge med dette

LES MER: - Historisk god kjøpsmulighet

- Største redningsaksjon i historien
- De politiske beslutningstakere verden over har igangsatt ikke mindre en verdenshistoriens største økonomiske redningsaksjon for å komme den økonomiske nedturen i møte. Resultatene vil kanskje komme som en «ketsjupeffekt» som gir et godt potensial i aksjer og kredittobligasjoner, skriver Nordea, ifølge Business.dk.

Drusebjerg konkluderer i analysen at de finanspolitiske stimulansene, markant økte offentlige utgifter og omfattende skattekutt verden over gir en samlet stimulans tilsvarende tre prosent av global BNP, og at den største innsatsen kommer i Kina.

I tillegg kommer det omfattende pengepolitiske stimulanser som sentralbankenes kraftige rentekutt, massive innsprøytninger av likviditet og kapital til banksektoren, og direkte oppkjøp av verdipapirer.

DISKUTÈR HER:Hva tror du skjer på Oslo Børs?

- Ketsjupeffekt i 2010
- Legger man til effekten av den lavere inflasjonen, særlig på råvarepriser, som virker som en gigantisk skattelettelse på to prosent, samt utsatte investeringer og forbruk, kan man få en vekstmessig «ketsjupeffekt» i 2010, mener Nordea.

Selv om analytikerne er uenige i hvor stor effekten vil være av for eksempel president Obamas gigantiske hjelpepakke på 800 milliarder dollar, er alle enige om at den vil hjelpe.

Drusebjerg i Nordea mener at politikere verden over vil fortsette med de gigantiske vitamininnsprøytningene fram til finansmarkedene faktisk signaliserer at de virker.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

«All in»
- Særlig sentralbankene har mer krutt tilbake. De kan for eksempel gå «all in» med flere oppkjøp av verdipapirer som aksjer, mener Drusebjerg.

Til tross for de mange hjelpepakkene verden over, er det ikke mange signalene på at hjelpepakkene har fungert så langt.

- Ledene vekstindikatorer peker fortsatt ned, noe som signaliserer fortsatt resesjon de kommende månedene. En snarlig vending i vekstindikatorene er nødvendig hvis våre og markedets forventning om en svak bedring andre halvår i år, og i 2010 skal kunne gå i oppfyllelse, sier seniorstrategen, som nevner at positive lyspunkter er at det er litt færre banker som strammer til kredittbetingelsene, og at man ser antydning til bedring i Kinas vekstindikatorer og råvareetterspørsel.

- Aksjer er lavt priset
Dette skulle altså være et godt tidspunkt for å gå inn i aksjer og kredittobligasjoner, vel å merke om man har et langsiktig perspektiv.

- Aksjer er lavt priset, med mindre vi havner i en mangeårig nedtur. Og vi anser at det er mindre sannsynlig, nettopp på grunn av den massive finans- og pengepolitiske stimulans som er gitt, mener Drusebjerg i Nordea.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere