NA24.no

Spår krise for verftene

Bygging av en rigg jackup oppjekkbar verft nybyggingskontrakt
Bygging av en rigg jackup oppjekkbar verft nybyggingskontrakt Foto: ROSLAN RAHMAN (Scanpix)
Sist oppdatert:
De fulle virkningene av finanskrisen slår ikke inn i verftsindustrien før i 2011, hevdes det.

De virkelige virkningene av finanskrisen skal angivelig slå inn for fullt i norsk verftsindustri i 2011, skriver avisen Dagens Næringsliv.

- Det kommer til å bli kjempetøft. Vi vil se en rekke permitteringer. Det er risiko for at flere skipsverft kommer til å gå konkurs. Fortsatt er ordrebøkene på mange verft fulle både i år og neste år. Men i 2011 er ordrebøkene helt tomme, sier Wenche Nistad, sjef for Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK) til DN.

Nistad sier industrien har vært inne i en ekstrem høykonjunktur, og at den kommende nedturen derfor vil ramme ekstra hardt i næringen.

Ifølge GIEK-sjefen vil verftene ikke få nye ordrer blant annet på grunn av risiko for overkapasitet i oljeservicemarkedet og at bankmarkedet ikke er friskmeldt. Hun mener kinesiske og koreanske verft vil forsøke å bygge seg inn på skip til offshorenæringen, der norske verft i dag er ledende.

GIEK, som er underlangt Nærings- og handelsdepartementet, tilbyr statlige garantier til norsk eksportindustri. Nistad sier til avisen at det knapt har blitt levert et skip fra et norsk verft der ikke GIEK har vært med og stilt garantier.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere