NA24.no

Spår milliardtap i Bank-Norge

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Venter større tap for landets sparebanker.

- I de neste årene kan vi forvente at tapene i de største sparebankene øker til omtrent en prosent av brutto utlån, sier Geir Grønseth, bankanalytiker i DnB Nor Markets.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Så langt har mer enn 10 sparebanker kommet med resultatvarsel for fjerde kvartal i fjor og/eller hele året.

Det vil innebære at sparebankene kommer til å triple tapene sine fra de nivåene som blir presentert i disse dager. For enkelte av bankene kan tapene på utlån komme til å passere milliarden.

Frykter eksport
- På grunn av dårligere utsikter for både den norske økonomien og verdensøkonomien forventer vi økende tap fremover, skriver Grønseth i analysen.

- Historisk sett er sektorer som eiendom, hotell og restaurant, fisk, olje og gass og shipping tapsutsatte sektorer i Norge.

Basert på Statistisk sentralbyrås anslag for oljeinvesteringene fremover tror ikke DnB Nor-analytikeren på store tap innen olje og gass. Han ser heller ikke farlige trender innen fiskeoppdrett, med unntak for hvit fisk.

- Basert på den nåværende makroøkonomiske utviklingen tror vi de mest problematiske sektorene vil være industri, shipping og sektorer hvor eksport utgjør et stort bidrag. Eiendom er en viktig sektor, men vi anser ikke eiendom for å være det mest problemfylte området, skriver Grønseth.

DISKUTÈR HER:Hvor store tror du banktapene blir?

Milliardtap i Stavanger
Den største sparebanken, Sparebank1 SR-Bank, forventes å få tap på 945 millioner kroner i 2009 og nær 1,2 milliarder kroner i 2010.

Banken varslet om økte tapsavsetninger da den kom med et resultatvarsel for tre uker siden, og når banken legger frem resultatet fredag 13. februar er det ventet at overskuddet for fjerde kvartal nær er radert bort på grunn av nedskrivninger og tap.

- Vi forventer at Sparebank 1 SR-Bank vil være i den høye delen av tapsskalaen fremover, skriver DnB Nor-analytikeren i sin oppdatering.

Han tror også at Sparebank 1 SR-Bank kommer til å vurdere kapitalforsterkning i forbindelse med bankpakken som kommer mandag. Kapitaldekningen er ventet å være tilfredsstillende, men både investorer, ratingbyråer og myndighetene foretrekker nå høyere kapitaldekning enn tidligere.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ikke fullt så trivelig i Trondheim
Også i Trondheim må man forberede seg på høyere tap i år og neste år enn det man har hatt de siste årene. Allerede for 2009 vil tapsnivåene være tre ganger så høye som i 2008.

For 2009 forventer DnB Nor Markets tapsnivåer på 600 millioner kroner for Sparebank1 Midt-Norge. Banken la frem resultatet for 2008 på onsdag, og da viste fasiten at tapene endte på 202 millioner kroner.

- Banken forventer en økning i mislighold og tap, skriver banken i sin resultatrapport.

Til tross for tapene kommer banken til å levere overskudd på omtrent en halv milliard kroner, både i 2009 og i 2010, spår DnB Nor Markets.

Markante tapsøkninger
De andre store sparebankene vil også få en kraftig økning i tapene.

Til sammen forventer DnB Nor Markets samlede tap fra de seks største sparebankene i Norge på 3,1 milliarder kroner i år og nær 3,9 milliarder neste år. I 2008 lå det samlede tapet på like over en milliard.

- Sparebank1 Nord-Norge forventes å øke tapene fra litt over 150 millioner i 2008 til over en halv milliard i år og nærmere 650 millioner kroner til neste år.

- I Bergen kommer Sparebanken Vest til å tape nær en halv milliard på lån i 2009 og over 600 millioner kroner i 2010.

- Sparebanken Møre, som i sin kvartalsrapport varslet om økte tap fremover, spås å tape over 400 millioner i 2009 og nær en halv milliard i 2010.

- Den minste av sparebankene som er analysert, Helgeland Sparebank, forventes å øke tapene fra knappe 30 millioner kroner i 2008 til 150 millioner i 2009 og 170 millioner neste år.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere