NA24.no

Spår mye dyrere klimakvoter

Foto: NASA (AFP)
Sist oppdatert:
Eksperter i embetsverket ser stigende priser.

Det går frem av en delrapport fra ekspertgruppen Klimakur 2020 som er offentliggjort av Statens forurensningstilsyn (SFT) mandag. Gruppen forventer at prisene på klimakvoter for bedriftene vil stige til 40 euro tonnet i 2020, mot dagens nivå på 14 euro i det europeiske kvotehandelssystemet.

Gruppen har også forsøkt å se inn i glasskulen frem til 2030, hvor de anslår en snittpris på 100 euro per tonn CO2-ekvivalenter. Det understrekes imidlertid at usikkerheten i tallene er store. Rapporten innholder også en lavpris- og et høyprisscenario som lande r på henhodlsvis 20 euro og 60 euro per tonn i 2020.

Embetsverket
Klimakur 2020 en etatsgruppe bestående av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Statens vegvesen, Statistisk sentralbyrå, Oljedirektoratet og Statens forurensningstilsyn (SFT), som leder gruppen.

Gruppen skal vurdere behovet for virkemidler og tiltak for å oppfylle målet om å redusere de nasjonale utslippene av klimagasser med 15 til 17 millioner tonn innen 2020.

Rapporten som er fremlagt mandag er basert på opplysninger innhentet i bakgrunnsanalyser og vurderinger fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og analyseselskapet Point Carbon, samt internasjonale studier.

- Klimakvoter er et helt sentralt virkemiddel for å redusere klimagassutslipp i Norge og internasjonalt. Prisen på klimakvoter er derfor helt vesentlig for utviklingen framover, sier SFT-direktør Ellen Hambro i en kommentar.Forutsigbart
Den nye rapporten vurderer også hvilke rammebetingelser og drivkrefter som vil påvirke utviklingen av kvoteprisen framover.

- Ingen kan med sikkerhet si hva kvoteprisen blir i 2020, særlig fordi framtidige politiske beslutninger vil få stor betydning. For det europeiske kvotesystemet er den framtidige utviklingen i klimapolitikken de neste årene likevel relativt forutsigbar, skriver gruppen.

De viser blant annet til at EUs klima- og energipakke ble lagt fram i 2008, med mål om 20 prosent kutt i utslipp av klimagassene, 20 prosent andel fornybar energi og 20 prosent energieffektivisering innen 2020.

Pakken legger mange premisser for EUs klimapolitikk i årene som kommer. Rammene for utviklingen i kvoteprisen i Europa er dermed ganske klare.

- Mot 2030 og senere er det betydelig større usikkerhet om klimapolitikken og dermed kvoteprisen. Blant annet vet vi ikke hvor ambisiøs en global klimaavtale blir på lang sikt. Dersom verdens land blir enige om forpliktelser om utslippsreduksjonene som må til for å nå 2-gradersmålet, vil kvoteprisen kunne øke til over 100 euro allerede i 2030, sier SFT-direktør Ellen Hambro.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere