NA24.no

Spår mye høyere rente

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Norske lånekunder må tåle langt høyere renter i tiden fremover.

Renten faller, men Norges Bank mener nordmenn må belage seg på høyere renter.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Pengemarkedsrenten faller videre, og fiksingen viser at tremåneders Nibor falt 4 basispunkter til 2,21 prosent. Styringsrenten ligger på 1,50 prosent, og det innebærer at påslaget er på 71 basispunkter. Det er også utsikter til lavere styringsrente i Norge i tiden fremover.

Flesteparten av økonomene forventer et nytt kutt på rentemøtet i slutten av juni, sannsynligvis med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent, mens enkelte tror at renten skal kuttes videre til 1 prosent i løpet av året. Det har også Norges Bank åpnet for.

Det kan bety at pengemarkedsrenten faller ytterligere.

Ser lavere differanse
Når det gjelder differansen mellom pengemarkedsrente og styringsrenten tror visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad at spreaden vil ligge lavere.

Under pressekonferansen om finansiell stabilitet påpekte han at rentepåslaget før finanskrisen slo inn lå på mellom 20 og 30 basispunkter, men at dette antydet at risikoen var priset noe for lavt. Videre så tror han ikke at rentedifferansen vil komme ned på dette nivået med det første. Et normalnivå den siste tiden har vært like under ett prosentpoeng.

Fremover tør visesentralbanksjefen ikke spå hvor stort påslaget blir, men at det vil ligge høyere enn hva det var før finanskrisen og lavere enn hva det har vært i det siste.

- Går for fort
Visesentralbanksjefen har også noen forholdstall i ryggmargen for å måle temperaturen i økonomien. Blant annet mener han at når kredittveksten er på mer enn ti prosent er det et tegn på at det er et eller annet som ikke burde være. Et annet tegn er når bruttonasjonalproduktet viser en vekst på over fem prosent.

- Dette er tegn på at det går litt for fort, sier Qvigstad, og viser til veksten mot slutten av 1990-tallet og i begynnelsen av 2000-tallet.

I mars lå tolvmåneders kredittvekst på 8,8 prosent, men for bare to år siden var veksten godt over 15 prosent. I første kvartal var BNP-veksten negativ.

- Må tåle høyere rente
Utlån til husholdningene har vært høy og langt høyere enn veksten i inntekter de siste årene. Gjelden i prosent av disponible inntekter er nå i underkant av 200 prosent. Gjeldsveksten har gått hånd i hånd med stigende boligpriser.

- Liten grad av rentebinding, mye avdragsfrie lån og høy gjeld gjør husholdningene utsatt for økonomiske forstyrrelser, sier direktør Snorre Evjen i Norges Bank.

Den lave renten som er akkurat nå og anslagene til Norges Bank er med på å redusere husholdningenes utgifter. Det gjør rentebelastningene lavere, men det vil ikke vare evig.

- På lengre sikt må husholdningene ta høyde for at utlånsrenten er over 6 prosent og at den svinger, sier Evjen.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 20.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere