NA24.no

Spår ny supersyklus for lakseaksjene


Nordea Markets snur i synet på flere lakseselskaper og anbefaler nå kjøp av alle aksjene i sjømatsektoren. Her laks i mære på SalMar på Frøya i Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Nordea Markets snur i synet på flere lakseselskaper og anbefaler nå kjøp av alle aksjene i sjømatsektoren. Her laks i mære på SalMar på Frøya i Trøndelag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Analytiker tror på laksefest de neste årene.

Nordea Markets snur i synet på flere lakseselskaper og anbefaler nå kjøp av alle aksjene i sjømatsektoren.

- Vi endrer våre utsikter på sjømatsektoren til det bedre, og ser nå en ny supersyklus for de kommende to årene, skriver sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i en sektoroppdatering.

Høyner estimatene
Der høynes lakseprisestimatene for 2016 og 2017 til henholdsvis 44 og 46 kroner per kilo, mens estimert resultat per aksje for selskapene tas opp med i gjennomsnitt 25 prosent.

Toppvalget til Nordea i sektoren er John Fredriksens laksekjempe Marine Harvest, hvor meglerhuset går fra salgs- til kjøpsanbefaling og høyner kursmålet til 130 fra 93 kroner.

Til tross for en rekke enkeltproblemer for laksemarkedet, blant annet fallende priser i nøkkelmarkeder i Europa og USA, strukturelt stigende kostnader, voksende biologiske utfordringer og handelsembargo som har stengt det russiske markedet for norske produsenter, mener Nordea den samlede effekten tilsier høyere etterspørsel.

- Vi mener at nettoeffekten av alle disse faktorene er mer robust lakseetterspørsel, spesielt for norske spillere. Tillagt en miks av valutaeffekter og strukturelle endringer på tilbudssiden, ser vi den andre bølgen av en supersyklus komme, skriver Nordea-analytikeren.

Venter rekordpriser
Nordea mener de svake prisene i det europeiske og amerikanske markedet har fungert som en langsiktig katalysator for etterspørselen, og tror oppkjøp og sammenslåinger trolig vil bringe en mer industriell tilnærming til lakseoppdrett i Chile, som kan redusere uberegnelig prising i markedet som utgjør 25 prosent av globalt tilbud.

- Vi venter at dempet tilbud og en svak krone vil presse opp prisene til rekordnivåer. Kombinert med en svakere kostnadstrend ser vi at dette løfter marginene i sektoren. De høye marginene og attraktiv utbytteavkastning er etter vår mening solide argumenter for å være long i sektoren, skriver Giskeødegård.

Nordea gjør fem oppgraderinger i sektoren og gir kjøpsanbefaling til både Marine Harvest, Lerøy, Salmar, Bakkafrost, Austevoll, Grieg, Norway Royal Salmon og Havfisk.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere