NA24.no

Spår oljen over 150 dollar

Amerikansk finanslegende tror oljeprisen vil stige til 100 dollar. – Svært lite sannsynlig, sier norsk oljeanalytiker.

Godt over 30 prosent har oljeprisen falt siden toppen i fjor sommer. I juli var oljeprisen på over 78 dollar, siden da har det gått opp og ned. Mest nedover. Men skal vi tro finansguruen Jim Rogers er nedturen kortvarig.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg er ikke smart nok til å vite hvor langt ned eller det vil gå, eller hvor lenge det vil vare, men jeg vet at oljen kommer til å gå over 100 dollar. Den vil gå over 150 dollar, men om det skjer i 2009 eller 2013, det har jeg ingen anelse om, sier Jim Rogers i et intervju med Bloomberg i Tokyo.

Rik på råvarer
Rogers, som nylig besøkte Oslo, startet opp suksessfondet Quantum Funds med finanslegenden George Soros, en av verdens rikeste. Etter det har 64-åringen startet flere råvareindekser og forutsett oppturer for olje, metaller og korn. The Rogers International Commodity Index har mer enn doblet seg de siste fem årene.

Rogers er også forfatteren av boken «Hot Commodities» og har tidligere uttalt at oljeprisen vil fortsette å stige fordi det ikke er gjort betydelige funn på 30 år, og fordi den økonomiske veksten i Kina og Asia driver opp etterspørselen. Men nå er altså oljeprisen inne i sitt laveste nivå på 19 måneder, og mange analytikere spår at den vil stabilisere seg på mellom 50 og 60 dollar.

Torsdag kveld, norsk tid, falt oljen under 50 dollar. Dermed er oljeprisen 28 dollar lavere enn i juli, men Rogers avviser det som en korreksjon.

- 50 prosents korreksjoner er helt normale. Det har skjedd mange ganger i løpet av historien, sier han til nyhetsbyrået.

Ifølge Rogers kan slike råvarekorreksjoner vare i flere år. Det skjedde blant annet med gullprisene, som sank kraftig etter en tilsvarende oppgang på 1970-tallet. Korreksjoner pågår lenge nok til å skremme de fleste, slik at de gir opp. Så snur det og oljeprisen vil garantert nå 100 dollar, tror Rogers.

Et ekstremtilfelle
Det er et prisnivå den norske oljeanalytikeren Benny Clausen tror er nærmest usannsynlig.

- 100 dollar. Det er et ekstremtilfelle, men jeg anser det som svært lite sannsynlig. Jeg ser ikke helt hvordan det skal oppstå. Men det er klart at ser man langt frem, så er det veldig mange ulike scenarier som kan slå inn, sier han til NA24.

Clausen, som til daglig jobber i Norwegian Oil Trading, ser ikke umiddelbare tegn til overopphetet forbruksvekst og legger til at det er ventet mye ny olje fra land utenfor OPEC.

- Jeg tror prisen vil ligge mer på de nivåene vi ser nå. Hvis vi ser på fjorårets pris på mellom 70 og 80 dollar, så tror jeg det må en militæraksjon, med et påfølgende bortfall av olje fra Iran til, forteller han.

Ikke rom for slike priser
I fjor var det mye fokus på krigen i Midtøsten, i tillegg til flere hendelser i Nigeria, som bidro til å sende oljeprisen oppover. Samtidig startet Iran med anriking av uran.

- Men fundamentalt sett er det ikke rom for slike priser nå. Det måtte i så fall være hvis Iran skulle svare på en krig med å stanse sin eksport. Da ville vi fått et bortfall av i underkant av fire millioner fat olje om dagen og få helt andre priser enn nå. Men jeg tror ikke det vil skje, sier Clausen og forklarer:

OPEC har mye mer å gå på produksjonsmessig enn de hadde i fjor, samtidig som de sliter med å stramme inn produksjonen, slik de blant annet vedtok i oktober i fjor.

Satser ikke på aksjer
I et intervju med NA24 sa Rogers tidligere i år at han er negativ til aksjer, og kun sitter med enkelte aksjer i flyselskaper og vannselskaper. Men egentlig mener han råvarer er det sikreste kortet på satse på. Situasjonen innen råvaremarkedet er den samme nå, som den var for aksjemarkedet for 30 år siden.

- Kjennskapen til råvarer er svært lav hos menigmann, selv om det er det nest største markedet i verden etter valutaen. I 70.000 fond blir du eksponert for aksjer og obligasjoner, i bare 50 for råvarer, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere