Spår oljepris-hopp i 2019

DNB-analytikerne tror oljeprisen vil stige til 70 dollar per fat nordsjøolje i 2019. 

DNB-analytikerne tror oljeprisen vil stige til 70 dollar per fat nordsjøolje i 2019.  Foto: Tore Meek (NTB scanpix)

Mindre olje på markedet gjør at DNB forventer en oljepris på 70 dollar fatet i år.

23.01.19 09:40

I en fersk oljemarkedsrapport spår DNBs analytiker Helge André Martinsen at oljeprisen vil stige til 70 dollar per fat gjennom året etter store svingninger høsten 2018. Tidligere har meglerhuset ventet et oljepris på 75 dollar per fat - men skrur nå ned forventningene til 70 dollar per fat nordsjøolje.

Altfor mye olje på markedet gjorde at kontrastene var store mot slutten av året i fjor: I oktober var prisen 86 dollar per fat, men falt dramatisk på få uker til 50 dollar fatet på julaften.

Nå tror imidlertid DNB Markets at markedet vil stabilisere seg og bli strammere etter noen få uker med forsiktig prisoppgang. For 2020 tror meglerhuset på en oljepris på 75 dollar per fat.

Onsdag ligger oljeprisen på 61,60 dollar fatet.

Mindre olje på markedet

Mens markedet var overfylt med olje i siste halvdel av 2018, med en overproduksjon på 1,1 millioner fat per dag ifølge Det internasjonale energibyrå (IEA), tror analytikerne i DNB at det i 2019 tvert imot vil være mindre olje på markedet enn det er behov for - med negativ balanse på 200.000 fat per dag.

- Det vil helt klart gjøre at oljeprisen stiger, skriver DNB Markets.

DNB tror også at OPEC-landene samt land som Mexico, Russland og Kasakhstan, som til sammen utgjør de 24 landene i OPEC+, vil videreføre produksjonskuttene de ble enige om nylig.

Spår lavere vekst utenfor OPEC

Analytikerne ser også tegn til at landene utenfor OPEC vil produsere mindre i 2019. DNB tror amerikanerne vil produsere mindre skiferolje og at canadisk oljeproduksjon vil bli hemmet av offisielle produksjonsbegrensninger i 2019.

Mens produksjonsveksten til land utenfor OPEC var 2,1 millioner fat per dag i 2018, tror analytikerne at veksten i år vil være rundt 1,4 millioner fat per dag.

DNB Markets tror etterspørselen etter olje også i 2019 vil holde seg høy.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag