*Nettavisen* Økonomi.

Spår oljepris i hundre

Foto: Montasje (SCANPIX/REUTERS)

- Dette er radikalt, sier stjerneanalytiker.

14.09.09 10:45

- Dette er radikalt, sier oljeserviceanalytiker Ole Slorer i det amerikanske meglerhuset Morgan Stanley til NA24. Han ser en økning i oljeprisen i det lange bildet.

«Brenten» er ned en knapp prosent mandag og omsettes til 67,05 dollar fatet. Den amerikanske kvaliteten WTI omsettes til 68,35 dollar fatet.

Øker estimatene
Ole Slorer som er oljeserviceanalytiker i det amerikanske meglerhuset i New York skriver i en fersk rapport at balansen i oljemarkedet tilstrammes i 2012.

- Vi øker våre estimater for 2012 til 105 dollar fatet, fra 95 dollar grunnet strammere reservekapasitet, skriver Slorer og viser til den amerikanske oljekvaliteten WTI.

Slorers syn får støtte ac oljeanalytiker Torbjørn Kjus hos meglerhuset DnB Nor Markets.

- I tidsperspektivet frem til 2012 er jeg helt enig, sier han til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

Vekst
Antatt at etterspørselen snur til vekst, tror Slorer at den globale reservekapasiteten vender tilbake til 2007/08-nivået innen 2012 og spår at det blir enda strammere etter dette.

- Vi tror prisene må flytte seg høyere for å møte etterspørselen ettersom verden sliter med å finne nok olje, skriver Slorer.

På papiret trenger man å finne nok etterspørsel for å møte veksten i tilbudet med cirka en prosent som er under trend på 1,4 prosent, heter det.

Ser mye nedside
Meglerhuset ser nedside i rapportert oljeproduksjon etter 2013. Det vil i så fall sende prisen opp, noe som også skjedde i 2004–2008. Prisoppgangen ga en økning i leteaktiviteten.

- Avkastningen for denne aktiviteten kommer mest sannsynlig i 2012 og videre, heter det fra New York.

Politisk krangel over prosjekter i Kuwait, oljelovene i Brasil, militante angrep i Nigeria, og et rikt utvalg spørsmål knyttet til Iraq, Iran, og Venezuela vil samlet gjøre reservekapasiteten usikker, heter det. Bare Iraq vil tilføre 2,4 millioner fat med ny oljekapasitet i perioden 2012–2015 daglig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

Illustrerende
DnB NOR-mannen synes BPs nye Tiber-funn i Mexicogolfen er ganske illustrerende for hva som skjer i oljemarkedet om dagen.

- Oljemajorene er nødt til å bruke sine ressurser på dypere vann, mindre felter, vanskeligere prosjekter, prosjekter som ligger lengre fra markedene, ny teknologi (gas-to-liquids, coal-to-liquids, biofuel), et ceterea, sier han til NA24.

Han synes det er ganske betegnende at BP skal utvikle oljeressurser som ligger dypere enn Mount Everest under havoverflaten i Mexicogolfen, mens man i Irak kan bore noen meter under sanden og hente opp olje til en brøkdel av prisen.

- Dette forteller mye om hvorfor langsiktige oljepriser stiger. Ressursene er blitt gjort utilgjengelige for de flinkeste guttene i klassen som må jobbe med mye vanskeligere prosjekter for å fortsatt være i denne businessen, sier han.

Sjekk NA24s egne oljesider

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag