Spår oljeprisen ned

Regjeringen satser på en oljepris rundt 61 dollar fatet for neste år. For høyt, mener oljeanalytikerne.

21.11.06 14:24

- Jeg vil anslå noe lavere priser neste år, sier oljeanalytiker Benny Clausen i Norwegian Oil Trading til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Nordsjøoljen for levering i januar ligger tirsdag på 59,39 dollar fatet. Oljeanalytikere NA24 har snakket med, tror prisen vil ligge rundt 60 dollar fatet ut året.

For neste år tror analytikerne gjennomsnittsprisen blir å finne i spennet 54-57 dollar fatet. Det amerikanske meglerhuset Lehmann Brothers spår det en oljepris på 72 dollar fatet for neste år, og begrunner med politisk uro og ekstreme værforhold.

Neste års oljepris
I statsbudsjettet for neste år legger regjeringen til grunn en gjennomsnittlig oljepris på 425 kroner, som er en nedgang på 35 kroner fra inneværede år.

«I denne meldingen legges det til grunn en oljepris på 425 kroner pr. fat for inneværende år, og 390 kroner pr. fat for neste år. For de påfølgende årene lagt til grunn at oljeprisen gradvis faller ned mot et langsiktig nivå på 220 2007-kroner i 2015», het det i statsbudsjettet. Det er knappe 61 dollar for neste år.

- Jeg vil anslå noe lavere priser neste år, grunnet økt Non-Opec tilbud, og tegn til stagnasjon i forbruksvekst i Amerika. Jeg vil anslå en gjennomsnittpris på 54-58 dollar fatet, sier oljeanalytiker Benny Clausen i Norwegian Oil Trading til NA24.

Oljeanalytiker Martin Mølsæter i meglerhuset First Securities spår 57 dollar.

Opp og ned
For inneværende år er oljeanalytikerne uenig. Mølsæter mener prisen skal ned på tampen av året. Clausen tror den skal bevege seg litt opp.

- Det kommer ny produksjon i markedet i fjerde kvartal. Jeg tror man skal teste smerteterskelen for hvor Opec virkelig vil kutte produksjon, sier han til NA24.

Clausen tror at prisen på kort sikt vil ligge rundt 60 dollar fatet.

- Mot slutten av året noe høyere 60-63 dollar fatet. Kaldere vær og økt forbruk av destillater eller heatingoil vil øke raffinerikjøringen og følgelig tilbud etter råolje. Romslige og betydelig høyere lagre enn fjoråret vil muligens bremse noe av oppgangen, sier han til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Siste kvartals stigning
- Er fjerde kvartal normalt et kvartal med stigende oljeprisen?

- Ikke nødvendigvis. I 2005 falt prisene noe i fjerde kvartal og de har også falt hittil i år. I år skyldes dette at markedet toppet seg og muligens var noe overopphetet eler overkjøpt sommeren og høsten 2006. Med referanse til ny prisrekord på 78 dollar fatet i høst, sier Mølsæter.

Han får støtte av Clausen, som sier på grunn av lagringskostnader på 0,4 dollar fatet kan ikke oljeprisen kronisk ligge mye høyere et kvartal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.