*Nettavisen* Økonomi.

Spår oljestup i mars

Oljeprisen kan komme til å rase i mars, og bli nesten halvert, tror analytikere.

HOUSTON (NA24): Oljeprisen kan komme til å falle mer enn 30 prosent til 40 dollar fatet i mars, og kan komme til å synke videre til 30 dollar, spår det kjente forvaltningsselskapet Sanford C. Bernstein & Co, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg News.

Onsdag kveld koster et fat nordsjøolje for levering i april 57,50 dollar.

Cantango
Bernstein-analytikerne peker på at man nå har en relativt sjelden situasjon i oljemarkedet, kalt contango. Dette innebærer at prisen på olje for fremtidig levering er høyere enn prisen på olje for levering nå.

Det vanligste er det motsatte, noe som gjør at oljeinvestorer normalt tjener penger på å kjøpe fremtidige kontrakter og holde på dem, selv om oljeprisen egentlig er flat. Nå er situasjonen motsatt, og investorene kan faktisk tape penger selv om oljeprisen stiger.

Kritisk punkt
Stadig fullere lagre og høyere lagringskostnader kan bidra til å øke contango-effekten, tror Bernstein, som spår at man kan komme til et punkt hvor man får et selvforsterkende salgspress, og de milliardene som de siste årene har gått inn i oljehandel, trekkes ut igjen.

Et slikt punkt kan komme i mars hvis Saudi-Arabia, som er OPECs største produksent, ikke kutter oljeproduksjonen under 8 millioner fat pr. dag, som er det som må til for å holde balansen i markedet, ifølger Bernstein.

Siden i fjor sommer har oljeprisen falt tilbake, i stor grad fordi verdens oljelagre er blitt fullere, samtidig som det ikke har vært noen dramatisk global uro.

NA24s gjestekommentator Trym Riksen skrev nylig om contango-situasjonen i oljemarkedet: Det er børskrakk!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.