NA24.no

Spår oppgang før nedgang

Sist oppdatert:
Huseiernes Landsforbund mener boligprisene vil øke minst 10 prosent i 2007 - men de skal falle 20 prosent om tre år.

2007 blir et nytt tøft år for boligkjøperne. Boligprisene vil stige med minst 10 prosent neste år, melder Huseiernes Landsforbund.

NA24 - din næringslivsavis

Prisene skal videre opp
- Derfor gjelder det å kjøpe raskest mulig dersom du skal inn på markedet, påpeker administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund (HL) i en melding onsdag.

Selv om boliglånsrenten vil stige med rundt ett prosentpoeng i løpet av 2007, vil rentenivået fortsatt være såpass lavt at boligprisene holder koken, mener han.

Men selv ikke boligprisene vil stige opp i himmelen for evig tid.

- Jeg vil imidlertid allerede nå advare om at det i løpet av et par, tre år vil komme en rekyl på den prisutviklingen vi har lagt bak oss. Et fall på rundt 20 prosent vil være å betrakte som kun en korrigering av et overopphetet marked, påpeker Peter Batta.

Bygger for lite
Boligmarkedet i 2006 har vist at etterspørselen er betydelig større enn tilbudet, særlig i sentrumsnære områder i byer og tettsteder.

- Dette presset fortsetter inn i 2007. Vi må opp i en nybyggingstakt på rundt 45.000 boliger i året for å få balanse. I år er det bygget i underkant av 30.000 boliger. Andre faktorer som presser boligprisene er den høye sysselsettingen, solid lønnsvekst og den generelle rikdommen i vårt land, forklarer Batta.

Avdragsfrihet skaper boligpress
En av de faktorene som kanskje er med på å skape mest press i boligmarkedet er opptak av avdragsfrie lån, mener Huseiernes Landsforbund. Denne typen låneopptak er et relativt nytt fenomen som bare øker i omfang. Omtrent halvparten av nye lån de siste par årene er avdragsfrie.

Med dagens lave rentenivå gir dette en ekstra evne til å delta mer heftig i budrundene. Samtidig forventer markedet en fortsatt kraftig realvekst i boligprisene de kommende årene. Derfor blir presset i den psykologiske budkrigen ekstra stort, noe som forsterker boligprisutviklingen mer enn det som ville vært naturlig i et velfungerende marked, mener HL.

Ikke like pessimistisk
Andre mener imidlertid at en oppgang på 10 prosent er alt for beskjeden i 2007. Kjendismegler Petter A. Poppe spår nemmelig at boligprisene øker 20 prosent neste år.

- Jeg må erkjenne at jeg har vært for lite «bull» når det gjelder boligprisene. Jeg oppjusterer prognosen, og tror at boligprisene skal stige med mellom 15 og 20 prosent i 2007. De første 10 prosentene kommer før sommeren, sier Poppe til Finansavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere