*Nettavisen* Økonomi.

Spår oppgang på Oslo Børs

Oslo 20150715. Inngangspartiet til Oslo børs i Oslo sentrum. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

- Denne uken vil alt handle om den amerikanske sentralbanken.

14.09.15 08:45

Nettmegleren Netfonds tror Oslo Børs åpner i pluss mandag etter oppgang på USA-børsene, men blandet utvikling i Asia.

Les også: Skuffende industritall fra Kina

- Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,6 prosent i dag, skriver analysesjef Roger Berntsen i en kommentar.

I oljemarkedet handles nordsjøoljen for 48,7 dollar per fat i morgentimene, opp rundt en dollar siden fredag ettermiddag.

Fed i fokus
Ukens høydepunkt kommer torsdag, når den amerikanske sentralbanken avslutter et to dager langt rentemøte, som kan resultere i den første renteøkningen i USA siden 2006.

- Denne uken vil alt handle om den amerikanske sentralbanken som, på torsdag, ventes å heve styringsrenten for første gang siden 2006. Amerikansk økonomi går godt om dagen, derfor kan det tenkes at Fed velger å fokusere på det fremfor de svekkede utsikter i fremvoksende økonomier, skriver Berntsen i Netfonds.

- Børsene i Asia endte for øvrig blandet mandag, mens aksjene på Wall Street stengte opp fredag kveld, legger analysesjefen til.

Fokus på den mulige renteøkningen i USA i år har vært tilbakevende kilde til nervøsitet i aksjemarkedene, som har nytt godt av nullrente siden slutten av 2008.

Fed har selv signalisert at en økning nærmer seg, og første mulighet er etter rentemøtet som avsluttes torsdag.

- Stor usikkerhet
DNB Markets mener den amerikanske økonomien er klar for en renteøkning.

- Nøkkeltallene viser, etter vårt syn, at den amerikanske økonomien er klar for det. Spørsmålet er hvorvidt utviklingen i omverdenen, med svakhetstegn og turbulens i viktige fremvoksende økonomier, vil holde Fed tilbake. Vi holder en knapp på renteheving nå, men vedkjenner at usikkerheten er stor, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i en morgenrapport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag