Spår sjokklav USA-rente

I dag kuttes renten til 1 prosent i USA, og renten skal videre ned, tror ekspertene.

29.10.08 12:59

I dag kommer den amerikanske sentralbanken til å kutte styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Det forventer de fleste økonomene i forkant av annonseringen fra Fed onsdag kveld, ifølge Bloomberg News.

Venter videre kutt
Det er også at det vil komme signaler om ytterligere kutt i tiden fremover. Fallende råvarepriser og svakere privatforbruk bremser inflasjonen, og hovedfokuset er nå flyttet mot å demme opp for negativ vekst i den amerikanske økonomien.

- Signalene fra sentralbanken har klart antydet at det kommer mer og gårsdagens katastrofalt dårlige konsumentstillitstall svekket ikke akkurat argumentene for kutt. I markedet er det priset inn mer enn 40 prosent sannsynlighet for kutt til 1 prosent, mens rente på 0,75 prosent får 40 prosent sannsynlighet. Sannsynligheten for 1,25 prosent er liten, skriver seniorøkonom Erik Bruce i Nordea i en rapport.

- Kommer til å være aggressiv
Torsdag legger det amerikanske handelsdepartementet frem ny statistikk som trolig vil rapportere at den økonomiske veksten falt til negativ årsvekst på 0,5 prosent i tredje kvartal. Det er det meste siden lavkonjunkturen i 2001.

- Fed kommer til å være svært aggressive. Inflasjonsrisikoen er nå borte fra bordet og spørsmålet nå er hvor ille resesjon vil bli, sier Mark Gertler, økonom ved New York University.

Han tror sentralbanksjef Ben Bernanke kommer til å kutte renten til nær null innen det neste året.

Forrige amerikanske sentralbanksjef som satte ned renten til en prosent var Alan Greenspani 2003. Det var da den laveste renten i USA på 45 år.

Dagens rentebeslutning fra Fed annonseres klokken 19.15 norsk tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag