NA24.no

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnBNOR, her i DnB ser for seg at skattekutt vil gi fart på Norge igjen.
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnBNOR, her i DnB ser for seg at skattekutt vil gi fart på Norge igjen. Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)

Spår skattekutt og lave renter

Sist oppdatert:
Fordi Norge skal gå svakere enn ventet.

DnB Markets venter svak vekst neste år og fortsatt lav rente i hvert fall halvannet år fram i tid.

Dette er gode nyheter for alle med boliglån.

Uendret lånerente, stabil lønnsvekst og litt dyrere varer er noe av det DnB Markets legger til grunn for den økonomiske utviklingen i Norge neste år.

Et fall i oljeinvesteringene på 15 prosent vil senke veksten i BNP fra 2-tallet i år til 1,6 prosent neste år, antar analytikerne i landets største bank.

Det er et svakere vekstbilde enn vi har hatt de siste årene, og svakere enn hva DnB Markets har sett for seg tidligere.

Men allerede året etter vil veksten ta seg opp igjen, skriver DnB Markets i rapporten Økonomiske utsikter, som ble presentert onsdag.

Usikkert oljefall

Et ventet fall i investeringene knyttet til olje- og gassektoren er den viktigste enkeltfaktoren som slår inn i norsk økonomi neste år.

De siste årene har det vært en vekst på nær 15 prosent hvert år. Men basert på tall som Statistisk sentralbyrå henter fra bransjen, ble det i juni varslet et fall i neste års oljeinvesteringer på 15 prosent.

Norges Bank har senere fulgt opp med et anslått fall på 10 prosent, mens DnB Markets legger seg på SSBs prognose for neste år.

– Det er betydelig usikkerhet begge veier. Imidlertid ser vi at Johan Sverdrup-feltet kommer inn med store oppdrag. Samtidig er det andre jobber som avsluttes, så det blir litt gjetting. Vi tror på nullvekst i 2016 og en forsiktig oppgang (+5 prosent) det neste året, sier Aamdal til NTB.

Meglerhuset DnB Markets tror at sentralbanksjef Øystein Olsen holder renten lav i halvannet år.

Høyere rentebane

DnB Markets tror at Norges Bank kommer til å heve styringsrenten tidligere og raskere mer enn det Norges Bank selv la til grunn på sitt rentemøte 19. juni.

Der Norges Bank legger til grunn en styringsrente på 2 prosent ved utgangen av 2017, ser DnB Markets en sannsynlig rente på 2,75 prosent ved samme tidspunkt.

– Vi anslår at Norges Bank vil la renten ligge i ro til 2016. I mars og i september 2016 økes den med en kvart prosentpoeng hver gang – til 2,0 prosent. Deretter ser vi for oss at renten heves tre ganger i 2017, hver gang med 0,25 prosentpoeng, sa seniorøkonom Kyrre Aamdal under presentasjonen av rapporten.

Han legger til at selv om DnB ligger høyere enn Norges Banks anslag, er det likevel en forsiktig oppgang av de norske rentene det er snakk om.

Ekspansiv politikk

Noen av grunnene til at DnB Markets mener at det allerede i 2016 vil komme et oppsving igjen, er utsiktene til skattekutt, en fortsatt lav styringsrente og mer utlånsvillige banker. Det ser også ut til at deler av olje- og gassbransjen allerede har tatt inn over seg varslene om nedgang for bransjen her hjemme og er i ferd med å omstille seg til å skaffe oppdrag i andre markeder. En svekket krone kan også bidra til å dra opp eksporten noe.

– Dette peker i retning av at det fortsatt vil være rom for vekst for husholdningenes forbruk, samtidig som vi ser at sparingen vil holde seg på et høyt nivå.

DnB Markets tror at ledigheten vil ligge opp mot 4 prosent de neste årene, en lønnsvekst på 3,5 prosent samlet og en inflasjon på 2,1 prosent.

Hovedpunktene i rapporten:
Globalt:
Nedjusterte vekstanslag og større spredning i feltet
USA:
Strammere arbeidsmarked gjør at renteoppgangen nærmer seg
Eurosonen:
Skuffer igjen, fortsatt stagnasjon i viktige enkeltland
Storbritannia:
Sterkt oppsving drevet av privat innenlandsk etterspørsel
Sverige:
Husholdningene i bresjen for ujevnt oppsving
Japan:
Positive signaler tross lav vekst
Kina:
Vekstoppbremsingen fortsetter, og nedsiderisikoen dominerer
Russland:
Stopper opp, og har økt usikkerheten i Europa
Norge:
Forsiktige husholdninger og investeringsfall holder rentene lave
Olje:
Lavere oljepris på sikt, men geopolitisk uro begrenser nedgangen
Renter:
Lange renter snur forsiktig opp neste år
Valuta:
Økende renteforskjeller vil prege valutamarkedet fremover

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere