NA24.no

Spår slakt for Norges melkeku

(Scanpix/Montasje)
Sist oppdatert:
Dystre spådommer fra to av verdens rikeste og mektigste menn.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

George Soros og Warren Buffett er begge 77 år gamle legendariske investorer, blant verdens rikeste og verdens mektigste. På hver sin kant har de nå ytret signaler som kan få det til å se stygt ut for økonomien og oljeprisen.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeprisen = boble
I et intervju med The Daily Telegraph sier George Soros, som befinner seg på 97. plass på Forbes rikingliste med en formue på ni milliarder, at den skyhøye oljeprisen er en boble.

Han mener at spekulanter er ansvarlige for den kraftige oljeprisveksten.

Selv om dollaren er rekordsvak, produksjonen i Midtøsten ebber ut og etterspørselen fra Kina er rekordsterk, mener Soros at dette bare kan forklare deler av økningen i energiprisene.

- Spekulasjonen påvirker prisen i stadig større grad. Prisen har den parabolske formen som er karakteristisk for en boble, sier han.

Oljeprisen har doblet seg det siste året og har blant annet av Goldman Sachs blitt spådd helt opptil 200 dollar fatet innen to år.

- Du kan også forvente at den til slutt vil korrigere seg, men det er lite trolig at det skjer før resesjonen faktisk reduserer etterspørselen, sier Soros.

Er i resesjon
Soros tror ikke fallet vil skje før det er en resesjon i både USA og i Storbritannia, men at oljeprisene da kan stupe dramatisk.

Warren Buffet, som i følge Forbes er verdens rikeste med en formue på 62 milliarder dollar, sier at han allerede tror at USA befinner seg i en resesjon, og at det kommer til å bli en veldig hard sådan.

- Jeg tror at vi allerede er i en resesjon. Kanskje ikke i den betydningen som økonomene definerer det som, men mennesker føler allerede effektene av en resesjon, sier Buffett til tyske Der Spiegel.

Resesjon defineres gjerne som to eller flere kvartaler etter hverandre med negativ økonomisk vekst.

- Den vil bli dypere og lenger enn hva mange tror, sier Buffett.

- I en tvangstrøye
Soros er overbevist om at det blir en nedtur, og han er så pessimistisk på britenes vegne at han tror resesjonen i landet vil bli den verste i manns minne, og mye verre enn nedturene som oppsto på 70- og 90-tallet.

- Forvridningene vil bli større fordi du også har implikasjonene med boligprisfallet, som du ikke hadde på 70-tallet, sier Soros.

Han tror også at sentralbanken blir tvunget til å holde renten høy for å kontrollere inflasjonen, selv om økonomien begynner å stupe. På en meget fargerik måte beskriver han fremtidsutsiktene.

- Dere hadde det fine tiåret. Nå som det er slutt er dere i en tvangstrøye, sier Soros til The Daily Telegraph.

Soros har tidligere spådd at nedturen vil bli den verste siden 2. verdenskrig.

Les mer her: - Største krise siden 2. verdenskrig

Den britiske sentralbanken advarte nylig at de eksploderende prisene på mat og energi vil sende inflasjonen opp de neste 18 månedene, noe som minker sannsynligheten for rentekutt.

Referatet fra den amerikanske sentralbankens siste rentemøte indikerte at de neppe kommer til å sette renten ned med det første.

Boligmarkedet i USA har vært svakt i flere år, og den siste tiden har problemene for alvor spredt seg til Storbritannia.

Les mer her: Her blir boligmarerittet avslørt

- Forby spekulasjon
De rekordhøye energiprisene har fått politikere i Amerika, Europa og Asia til å reagere høylytt på den stigende oljeprisen.

I Tyskland har Uwe Beckmeyer, transportsjef for landets sosialdemokrater nå sagt at hans parti vil få G8-landene til å forby spekulativ handel med energikontrakter. Han mener at den siste tids eksplosjon i prisene ikke har noe med tilbud og etterspørsel å gjøre, men at det skyldes ren spekulasjon.

Den franske finansministeren Christine Lagarde varslet tirsdag at hun vil be de andre G7-landene om å etablere en samlet front i et forsøk på å presse de oljeproduserende landen til å øke produksjonen for å få ned den historisk høye oljeprisen.

I USA har det den siste tiden blitt fremmet flere forslag fra de folkevalgte:

Tirsdag i forrige uke godkjente Representantenes hus, med overveldende flertall, et lovforslag som gir landets justisdepartement tillatelse til å saksøke oljekartellet OPECs medlemsland for prissamarbeid og produksjonsbegrensning. Det er imidlertid lite sannsynlig at slike søksmål blir en realitet.

Les mer her: Til angrep på oljenasjoner

Toppsjefene for de fem største amerikanske oljeselskapene måtte onsdag i forrige uke vitne foran kongressen og forklare situasjonen. Der sa presidenten i Shell Oil, John Hofmeister, at oljeprisene skal ligge mellom 35-65 dollar fatet. Ledere for de andre selskapene sa at den korrekte oljeprisen er på 90 dollar fatet, ifølge Bloomberg.

Senator Joe Lieberman har også kastet seg inn i kampen med et forslag om begrensning av råvarehandelen for store institusjonelle investorer, samt andre spekulanter, som bruker råvarespekulasjon som beskyttelse mot svingninger i andre investeringsinstrumenter.

Forslagene har fått mer eller mindre stryk flere steder. Blant annet her.

I et forsøk på å redusere oljeprisen godkjente kongressen for kort tid siden at leveransene til landets strategiske oljelagre midlertidig skal stanses.

I Asia har India allerede suspendert futurehandelen på fem råvarer grunnet de rekordhøye prisene.

Svir på pungen
Her hjemme har SV-toppen Hallgeir Langeland tidligere fremmet ideen om å skifte ut dollar som handelsvaluta for olje. Dette utsagnet har han fått gjennomgå for, men etter dollarens voldsomme fall har andre oljeprodusenter, som Iran, tenkt i samme baner.

Verden over er det stor misnøye for oljeprisen. I flere land har det vært opptøyer.

Les mer her: Ville opptøyer mot oljeprisen

Og selv om Norge håver inn på den skyhøye oljeprisen er også mange av forbrukerne her hjemme misfornøyde, og vil på sin måte tvinge igjennom billigere bensin.

Les mer her: - Boikott Statoil og Shell

Norge håver inn
Med den økte verdiskapningen på norsk sokkel er det oljefest i landet. Statens netto kontantstrøm, som er inntektene etter utgifter, anslås til 356 milliarder kroner bare i år.

Sammenlignet med det opprinnelige budsjett som ble lagt frem i fjor - for i år - er anslaget for netto kontantstrømmen økt med 54 milliarder kroner.

Dette utgjør netto en tredjedel av statens samlede inntekter, og er en økning på 40 milliarder kroner sammenlignet med i fjor.

Les mer her: Så stor er din oljeformue

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere