NA24.no

Spår smell for riggbygging

Toppanalytiker ser trøbbel for spekulative prosjekter, og det vil amerikanske giganter vinne på i riggmarkedet.

Finanskrisen vil kreve sine slaktofre i riggbransjen. Det mener analytiker Ole Slorer i Morgan Stanley.

NA24 - din næringslivsavis

Tørke i kapitalmarkedet gjør at særlig brasilianske riggprosjekter som står i fare for å bli kansellert, men også norske prosjekter er i faresonen. De store trauste amerikanske selskapene vil sammen med John Fredriksens Seadrill tjene rått på dette.

Bullish på Transocean
- Vi er bullish på Transocean, sier analytiker Ole Slorer i meglerhuset Morgan Stanley til NA24.

I en fersk analyse fra det amerikanske meglerhuset oppgraderes riggselskapet Transocean til et godt kjøp og et attraktivt case.

- Vi oppgraderer Transocean da vi tror kredittskvisen vil gjøre det vanskelig for nyetablerte å finansiere sine prosjekter, skriver Slorer, og legger til at etablerte aktører som Transocean vil kunne dra fordel av det som operatør.

Kredittskvisen vil gi avbestillinger i riggmarkedet og dermed våkner de sovende gigantene og rigger seg til gode dager i markedet. Kursmålet for Transocean er 150 dollar og det innebærer en dobling fra dagens nivåer.

Spår smell
Meglerhuset spår en smell for finansieringen til de små aktørene i riggmarkedet.

- Vi tror bare en håndfull av de vel 30 planlagte prosjektene med dypvannsrigger av underkapitaliserte nykommere vil klare å skaffe finansiering, skriver Slorer.

Han tror derfor at riggbehovet i Brasil ikke blir godt nok dekket som følge av presalt utvidelsen og svinge pendelen tilbake i favør av de etablerte og godt kapitaliserte selskapene, heter det.

Foruten Transocean pekes det på amerikanske Diamond Offshore Drilling, Noble Corporation, og Pride International.

Reder John Fredriksens Seadrill er også med på listen over gode kandidater.

Sevan-skvis
Meglerhuset vedlegger en liste med 32 selskaper som kommer til, ifølge Morgan Stanley, å bli alvorlig forsinket eller aldri levert.

Listen er delt i to med «very unlikely» og «at risk».

På den første listen - «very unlikely» - finner man to norske selskaper. Det første er riggselskapet Sevans sine prosjekter «Sevan Brasil» og «Sevan Driller 2» som angivelig skal være levert i 2011. Begge er i kontrakt. Den første med brasilianske Petrobras og det andre med det statlige indiske oljeselskapet ONGC.

Det mener det amerikanske meglerhuset ikke kommer til å skje, og setter riggselskapet Scorpions nybygg uten navn som er i kontrakt i Singapore på samme liste.

Sevans Jan Erik Tveteraas har ikke besvart NA24 henvendelse.

Av de prosjektene som er «at risk» finner vi også selskaper med norsk opprinnelse. De to dypvannsriggene til Berge Gerdt Larsens Petromena, PetroRig IV og PetroRig III, er ført opp her.

Hvem kan tilby
Hvem kan tilby dypvannskapasitet i 2012 spør meglerhuset. Av verdens 96 rigger som er kapable til å borre på 4.000 fot estimerer Morgan Stanley at Transocean kontrollerer 36 rigger, Diamond 11 enheter, og Noble 11 enheter.

- Dessuten, av de 75 under bygging som er tilgjengelig for leie i 2012 er 22 kontrollert av Transocean. Vi har vært bekymret for bærekraften i dypvannsmarkedet da kredittene satt løst. Men bærekraften til forretningsmodellene i Diamond Offshore Drilling, Noble Corporation, og Pride International forbedres fordi finansieringen av underkapitaliserte dypvannskontrakter er redusert, heter det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere