NA24.no

Spår strammere arbeidsmarked

Sist oppdatert:
Norges Bank mener arbeidsmarkedet blir enda strammere. Men prisene holdes i sjakk.

Det er blant hovedkonklusjonene i inflasjonsrapporten som Norges Bank la frem i dag.

NA24 - din næringslivsavis

- Strammere
Norges Bank ser noe høyere veksttakt i den norsk fastlandsøkonomien i år og neste år. Dette vil igjen føre til at arbeidsmarkedet blir strammere enn hva Norges Bank så for seg for tre måneder siden, da forrige inflasjonsrapport ble lagt frem.

Sentralbanken har på dette grunnlaget senket forventet arbeidsledighet for inneværende år fra 3,75 prosent til 3,25 prosent, mens ledigheten neste år er ventet å falle til rekordlave tre prosent. Det siste er en nedjustering på et halvt prosentpoeng

.

Justerer lønnsforventingene
Prisen for det stramme arbeidsmarkedet er at Norges Bank justerer opp lønnsforventningen fra 4 prosent til 4,25 prosent i år og fra 4,75 prosent til 5 prosent i 2007.

Motvekten til dette, og det som gjør at Norges Bank ikke ser ut til å gjøre noe med renteøkningstakten, er igjen inflasjonen. Prognosen for konsumprisindeksen for inneværende år holdes uendret på 2,25 prosent, men senkes med et halvt prosentpoeng til 1,25 prosent i 2007.

Konsumprisindeksen justert for energi og avgiftsendringer, KPI-JAE, holdes på sin side uendret på 1 prosent i år, og senkes fra 1,50 prosent i forrige rapport til 1,25 prosent i den nye rapporten.

Inflasjonsmålet
Sentralbanken opprettholder imidlertid utsiktene til at inflasjonsmålet om 2,5 prosent årlig vil bli nådd i 2009, som i forrige rapport. Når det gjelder de andre nøkkeltallene så justeres vekstforvetningene ned med henholdsvis 0,25 og 0,5 prosentpoeng i 2008 og 2009 til 2 prosent og 1,75 prosent.

I tråd med de to rentehevningen som har funnet sted siden forrige rapport ble lagt frem i slutten av juni, har Norges Bank justert opp forventet renteintervall med et halvt prosentpoeng til mellom 3,25 til 4,25 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere