Spår vanskelig lønnsoppgjør

I årets lønnsoppgjør ligger det an til å bli strid rundt avtalefestet tjenestepensjon. - Oppgjøret blir vanskelig uten at dette er på plass, mener LO-topp Roar Flåthen.

01.02.06 18:01

Onsdag ledet statsminister Jens Stoltenberg et møte i regjeringens kontaktutvalg for organisasjonene i arbeidslivet, der lønnsoppgjøret våren 2006 stod på agendaen.

I etterkant møtte Stoltenberg pressen, sammen med NHOs administrerende direktør Finn Bergesen jr. og fungerende LO-sjef Roar Flåthen. Det kom klart frem at det største diskusjonstemaet under årets lønnsoppgjør blir avtalefestet tjenestepensjon (AFP).

- AFP kan bli den vanskeligste saken i dette lønnsoppgjør, og det blir vanskelig å gjennomføre oppgjøret uten at dette er på plass, sa Flåthen.

Vil ikke spekulere i streik
NHO-leder Bergesen jr. ser også for seg at pensjon blir et tema. Han mener AFP-ordningen må videreføres, slik at sliterne i samfunnet blir tatt vare på. Men likevel er det duket for diskusjoner.

- AFP vil bli en utfordring, men vi kan ikke på forhånd spekulere i en arbeidskonflikt. Vi skal først forhandle, og så får vi se hva som skjer, sier Bergesen til TV 2 Nettavisen.

Stoltenberg vil ikke spekulere i om regjeringen kan bidra til at AFP blir videreført. Men han påpeker at de vil se på saken dersom partene tar det opp i årets oppgjør, og ber om et bidrag.

NHO-toppen tror også det blir diskusjoner rundt den totale lønnsveksten. Både LO, NHO og Stoltenberg la vekt på at årets oppgjør måtte bli på linje med handelspartnernes. Det vil ifølge Bergesen si rundt tre prosent lønnsvekst.

Ifølge Norges Banks prognoser er det imidlertid ventet en vekst på 4,25 prosent, inkludert tjenestepensjon. Sist hovedoppgjør i 2004 havnet lønnsveksten på rundt 3,5 prosent.

Flere i arbeid
Statsminister Stoltenberg trakk på sin side frem at årets oppgjør må videreføre den gode utviklingen i arbeidslivet.

- Det er viktig at vi får et lønnsoppgjør som bidrar til å få flere i arbeid og færre arbeidsløse. Det er opp til partene som skal forhandle, og vi håper de kommer til en enighet som sikrer dette, sier Stoltenberg til TV 2 Nettavisen.

I tillegg er LO opptatt av lik lønn for kvinner og menn, og bedre vilkår for de lavtlønte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.