NA24.no

Sparegrisen blir feitere

Sist oppdatert:
Pengene ruller inn til Ola og Kari Nordmann. Også i år setter vi ny sparerekord.

I 2006 sparte vi 1850 milliarder kroner. Det er 8 prosent mer enn fjoråret.

NA24 - din næringslivsavis

- Nordmenn sparer som aldri før, selv om forbruket også øker. Med 1850 milliarder i nettofinansiell sparing har vi holdt boligformuen utenom, og den er omtrent like stor, sier informasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens hovedorganisasjon til TV 2 Nyhetene.

Se TV 2 Nyhetenes sak

- Mer bevisste
Vi sparer i forsikringer, innskudd, aksjer, fond og obligasjoner, og bankene opplever at vi er blitt mer bevisst på våre egne penger.

- Vi har vært tradisjonelt opptatt av å betale ned lånene våre, men kanskje folk ser at det er alternativer til det som gir mer avkastning, sier kunderådgiver i Sparebanken Vest, Anders Hosøy, til TV 2 Nyhetene.

Men selv om vi sparer som altså før, øker også forbruket.

Mer penger
Ifølge Finansnæringens hovedorganisasjon vitner det om økonomisk klokskap at forbruket stiger jevnt med sparingen. Samtidig vitner det om at nordmenn har fått mer penger å rutte med.

- Det er i hvert fall bra helt åpenbart for økonomien at det er en ballanse mellom forbruk og sparing, et innenlandsk forbruk holder næringslivet i gang, og sørger for at det er grunnlag for produksjon, sier Haakonsen til TV 2 Nyhetene.

I tillegg til at forbruket øker, tar vi samtidig opp mer lån enn vi har gjort før. Det har fått mange til å advare mot en ny jappetid. Men på grunn av nordmenns høye formue i bolig, avfeide Sparebankforeningen denne advarselen i høst.

- Selv om en legger likningsverdien til boliger til grunn, som vi jo vet er veldig lave, er jo fortsatt gjennomsnittshusholdningens formue positiv. Så en har jo ganske mye å gå på her. De fleste har jo vært med i markedet i mange år og fått med seg oppgangen, og vil derfor også tåle en betydelig nedgang, sa administrerende direktør Arne Hyttned i Sparebankforeningen den gangen.

- Ikke rart
Professor i økonomi, Olav Grytten, sier til TV 2 Nyhetene at det ikke er rart at vi både sparer og bruker mer enn noen gang.

- Det som er spesielt, det er at vi er rikere enn noen sinne. Den forrige regjeringen satte ned skattene, og derfor har vi penger å spare. Men man skal være litt forsiktig, fordi man kan regne med at kostnadene med å låne penger vil stige fremover, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere