*Nettavisen* Økonomi.

Sparesmell på børsraset

Foto: (Skagen Fondene)

Er det på tide å sy pengene inn i madrassen?

17.01.08 08:33

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Folk vet ikke helt hva de skal gjøre. Det er ingen grunn til å kjøpe nå, sier en aksjemegler til NA24.

Norske småsparere hadde ved årsskiftet skutt 80 milliarder kroner inn i aksjefond. Men nå raser Oslo Børs i verdi. Hva bør du nå gjøre med pengene du har stående i fond? Eller de du skulle kjøpe aksjefond for?

NA24 - din næringslivsavis

Onsdag var hovedindeksen på Oslo Børs på det verste ned med over fire prosent og milliardverdier forsvant i høyt tempo. Småsparerne sitter på gjerdet og aner ikke hva de skal gjøre. Ekspertene mener det er best å overlate børsen til proffene i disse dager. Ikke alle er enig. Det krever bare disiplin.

- Vi promoterer jo sparing over tid i aksjer, bestandig, sier investeringsdirektør Jarl Ulvin i Odin til NA24.

- Det å «time» markedet er ekstremt vanskelig, advarer Ulvin.

LES OGSÅ: Småsparerne er de store taperne

- Sitter igjennom
Selv holder de seg fast ved sin investeringsfilosofi. Nemlig langsiktighet. Derfor hopper de ikke på i det voldsomme salgspresset som råder på Oslo Børs.

- Vi sitter igjennom selv. Det å gå inn og ut hefter stor risiko og øker risikoen, sier investeringsdirektøren og minner om at det er ganske få dager over et år som gir avkastningen for året.

Derfor er mantraet iblant forvalterne i Odin Fondene langsiktighet. Altså å være i markedet over tid. Akkurat nå er det veldig tungt og det krever disiplin, selv om akkurat det kan være vanskelig.

Han får støtte fra formuesforvalter Liv Berit Oseid i Skagen Fondene, selv om hun poengterer at det er umulig å gi noen bastant konklusjon på hva en skal gjøre i en slik konklusjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi har masse kunder som ringer. Det er et todelt budskap de kommer. For det første er det en gjeng bekymrede kunder som vil selge seg ut av fondene sine, fordi de er redde for ytterligere børsfall, sier hun til NA24, og tilføyer:

- Akkurat som et ekteskap
- Hvis kunden er en person med en langsiktig spareplan, vil vi anbefale ham om å se en annen vei mens børsfallet pågår. Statistikken viser at de som sitter gjennom både gode og onde tider, akkurat som i et godt ekteskap, vil gå ut med den beste avkastningen.

Den andre kundegruppen deler ikke den samme bekymringen.

- De lurer på om dette er bunnen på fallet og om det med det er på tide å starte. Og dette er unorsk og positivt. Å starte spareavtaler i dårlige tider lønner seg. Da kjøper man tross alt på salg! understreker formuesforvalteren.

Likevel påpeker hun at dette ikke har vært tradisjonelt i norsk sammenheng, og trekker blant annet frem at innskuddene i aksjefond var på sitt laveste i 2003 - da også børsmarkedet hadde gått på en smell. Hun har vanskelig for å forstå at folk ikke slår til i slike perioder.

Supersalg på børsen
- Folk stikker på januarsalg med en gang klesbutikkene åpner. Men når børsene inviterer til supersalg, vil folk heller vente til investeringene blir dyrere, humrer hun, før hun tilføyer at dette ikke er en generell anbefaling om å investere i dag.

- Alle slike saker er individuelle. Markedet i 2008 kommer ikke til å være positivt. Om du da er en sparer som har planer om å bygge hus eller kjøpe bil mot slutten av året, kan dette kanskje være tiden å fase ut noen av sparepengene på, mener hun, og tenker da på at du fort kan ende opp med en dårligere bil om du blir i markedet de neste seks-åtte månedene.

Selv om det ser veldig tungt ut akkurat nå, så snur det fort. Derfor oppfordrer de til jevn sparing over tid.

- Når det snur så snur det veldig fort, er både Ulvin og Oseid enige om, og peker på rekylene på opptil tre prosent som har kommet etter noen tunge dager.

- Spre risikoen
Forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand mener spekulasjonene om man skal gå inn eller ut per i dag ikke er relevant om du har plassert pengene dine på rett måte.

- Da mener jeg ikke i riktig produkt og rett fond også videre, men at du har spredt formuen din omkring i alle markeder, for eksempel noe på høyrentekonto, noe i aksjefond og noe i andre ting som kan være mer risikobelagt. Man må spre ut risikoen og tenke langsiktig, mener han.

Dyre Haug mener dette er tiden til å tenke på om pengene er rett plassert. Og gjør du det, er beskjeden:

- Da kan du spare mer. Jeg vil applaudere kunder som sparer jevnlig i et aksjefond. Det er den beste måten å spare på, selv om du ikke kan sette hele formuen inn i et fond. I en tid som nå kan man eventuelt øke innbetalingen noe, eller drive overvekting i en periode. Nå kjøper du aksjer på salg, og det som er dønn sikkert er at aksjemarkedet vil stige, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.