NA24.no

(Scanpix)

Sparker beina under Nei til EU

Sist oppdatert:
Rapport om EØS-alternativer slaktes.

EØS-avtalen er ikke avgjørende for norsk økonomi.

Det kommer frem i en rapport fra prosjektet «Alternativer til dagens EØS-avtale» som legges fram og presenteres på Grand Hotell torsdag.

Rapporten er bestilt av flere organisasjoner, deriblant LO, Norges Bondelag, Natur og Ungdom og Nei til EU.

Debatten om EØS-avtalen kommer og går oftere enn EU-debatten, der motstanden for øyeblikket er godt forankret i folket.

Motsetningene er klare, og følger som regel de samme linjene som i EU-debatten, høyre- mot venstresiden

Ikke realistisk
- Det er ikke realistisk å reforhandle EØS-avtalen, sier nærings- og handelsminister Trond Giske til NA24.

Han mener at næringslivet er godt sikret i EØS-systemet.

Vi får være med på der vi vil være med, også slipper vi de tingene som ikke er verdt det, som euroen, fiskeri- landbruk- og utenrikspolitikken.

«EØS-skepsisen er også kommet klarere til uttrykk enn noen gang, og konfliktsakene mellom EU og Norge er nå svært mange. I denne situasjonen, hvis EU krever at norsk tilpasning på stadig flere områder, virker det klokt av Norge å vurdere både samhandling og samarbeid i lys av vitale nasjonale interesser. I den sammenheng er det behov for å utrede alternativer til EØS-avtalen.»

Dette er det nærmeste man kommer en konklusjon i rapporten, som har tatt sikte på å skissere opp hvilke muligheter og konsekvenser Norge ville stått overfor, dersom man endret, eller trakk seg ut av avtalen.

Et slankere EØS
«En viktig målsetning med et slankere EØS vil være å gjenvinne nasjonal handlefrihet på sentrale politikkområder. Det handler om å utforme regionalpolitikken uavhengig av EUs regelverk, slik at Norge selv skal kunne bestemme over distriktspolitiske virkemidler som den differensierte arbeidsgiveravgiften(....)EØS-reglene bør endres slik at EØS ikke kan sette til side norske tariffavtaler» skriver de i rapporten.

- Det er mange og fullt brukbare alternativer til EØS-avtalen. Vi har jobbet med å finne mulige alternativer både til selve avtalen, og til muligheter for reforhandling. Er det slik at det kun er EU som kan endre på reglene, og ofte i vår disfavør? spør prosjektleder og tidligere leder i NEI Til EU, Sigbjørn Gjelsvik.

- Viser fundamental mangel på kunnskap
Leder for Europabevegelsen Paal Frisvold, er ikke enig.

Han mener at EUs indre marked bygger på et felles regelverk, og at Norge gjennom EØS-avtalen er heldige som får ta del i samarbeidet.

- Det er interessant å få alternativene på bordet, så vi kan se at forslagene deres mangler rot i virkeligheten. EU-landene kommer aldri til å akseptere disse forslagene, sier Frisvold.

Han mener at Norge verken har interesse av, eller muligheter til å bevege seg lenger unna Europa enn hva dagens EØS-avtale innebærer.

- Du kan ikke begynne å velge og vrake hva du vil være med på. Denne rapporten vitner dessverre om en fundamental mangel på kunnskap om hvordan EUs indre marked fungerer. Den er et sørgelig bevis på den manglende forståelsen mange nordmenn har av vårt forhold til Europa, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere