Sparket skattesjefen

Foto: KEVIN LAMARQUE

Barack Obama sparket sjefen for USAs skatteetat etter skatteskandalen.

22.05.13 21:32

Bakgrunnen for fungerende skattesjef Steven Millers avgang er avsløringen av at etaten har iverksatt ekstra streng kontroll av konservative politiske grupper.

– Jeg vil gjøre alt som står i min makt for å sørge for at noe slikt aldri skjer igjen, sa Obama onsdag, ifølge NTB.

Skatteetaten IRS' spesialbehandling av presidentens politiske motstandere er én av flere skandaler som preget amerikansk politikk denne uken.

Obamas regjering har også måttet forsvare beslutningen om å skaffe tilgang til lister over nyhetsbyrået APs telefonsamtaler.

I tillegg er det kommet ny kritikk av regjeringens håndring av angrepet på USAs konsulat i den libyske byen Benghazi i fjor.

– Grunn til å være sint
Samtidig som Obama erklærte at Steven Miller går av, lovet presidenten å utarbeide nye retningslinjer for skatteetaten IRS.

Han gjorde det klart at han ikke vil tolerere forskjellsbehandling i noen offentlig etat, og særlig ikke i IRS, som er med på å bestemme hva vanlige folk betaler i skatt.

– Amerikanerne har rett til å være sinte for dette, og jeg er sint selv, sa Obama.

Miller selv sier i en uttalelse at den siste tiden har vært svært vanskelig for IRS. Behovet for å gjenopprette etatens tillit er sterkt og presserende, ifølge den avtroppende skattesjefen.

Det var USAs finansminister Jack Lew som formelt ba Miller trekke seg og deretter godtok avskjedssøknaden hans. Hvorvidt avgangen er nok til å blidgjøre republikanerne i Kongressen, er imidlertid høyst uvisst.

– Mitt spørsmål er ikke hvem som vil gå av. Mitt spørsmål er hvem som blir fengslet for denne skandalen, sa partiets leder i Representantenes hus, John Boehner, før Miller ble avskjediget.

Kildevern
For å møte kritikken av regjeringens behandling av nyhetsbyrået AP, har Obama gitt sin støtte til et lovforslag som skal styrke medienes kildevern.

Loven vil gi journalister juridisk beskyttelse når de verner sine kilder, og det skal nå gjøres et nytt forsøk på å få forslaget vedtatt i Kongressen. Obama har kontaktet den demokratiske senatoren Charles Schumer og støttet hans arbeid med loven, opplyste Det hvite hus onsdag.

Bakgrunnen for at det amerikanske justisdepartementet skaffet seg tilgang til APs telefonlogger, skal ha vært behovet for å avsløre en kilde som lekket viktige opplysninger om en mislykket terrorplan i fjor.

Også anklagene mot regjeringens håndtering av angrepet i Benghazi har tvunget Obama til å drive brannslukking. Onsdag offentliggjorde Det hvite hus hundre sider med interne eposter om angrepet, som kostet fire amerikanere livet.

Formålet var å dempe kritikken fra republikanske politikere som hevder regjeringen kom med villedende opplysninger om hvem som sto bak angrepet på konsulatet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.