NA24.no

Sparket sykepleier til sak

Sykepleieren som ble sparket etter to morfindødsfall, krever nå erstatning av Oslo kommune.

Som Nettavisen skrev tirsdag så har Helsetilsynet fratatt kvinnen autorisasjonen som sykepleier, etter mistanke om at hun for skal ha gitt to eldre pasienter for mye morfin på Lilleborg sykehjem i Oslo for seks år siden.

Helsetilsynet nekter å gi kvinnen jobben tilbake, selv om Oslo tingrett ikke har funnet det bevist at hun har gjort noe galt.

- Et betydelig tap
Kvinnen krever å få autorisasjonen tilbake, men tapte denne kampen i tingretten like før jul. I forrige uke ble den dommen anket til lagmannsretten.

I tilegg går den sparkede sykepleieren til sivilt søksmål mot Oslo kommune, som var hennes arbeidsgiver.

- I utgangspunktet var det jo et ønske om å få vedtaket om avskjed opphevet, fordi grunnlaget ikke er tilstede. Men kommunen sier dette er foreldet, så da gjenstår kravet til skadeerstatning, sier kvinnens forsvarer, advokat Elisabeth Møinchen Leonardsen, til Nettavisen.

Senere denne måneden møter kvinnen Oslo kommune i retten, og der vil Møinchen Leonardsen legge ned krav om at kvinnen får erstattet tapt arbeidsfortjeneste, samt at hun får mererstatning.

«Hun har det fælt, veldig fælt»
Advokat Møinchen Leonardsen.

- Bare inntektstapet er betydelig. Årene går, og hun har drøyt 100.000 kroner i rent inntektstap hvert år, sier advokaten.

- Hun har det fælt
Møinchen Leonardsen forteller at kvinnen har det helt forferdelig.

- Hun er veldig syk og midlertidig uføretrygdet som følge av saken. Hun har det fælt, veldig fælt. Men hun stålsetter seg, og vil slåss. Hun vet at det hun slåss for er å få en rettferdig saksbehandling og å få en rettferdig avgjørelse, sier hun til Nettavisen.

Advokaten synes det er ille at kvinnen, som er aleneforsørger for fem barn, ikke får fri rettshjelp.

- Hun nektes fri saksførsel, og det er den største uretten i den norske rettsstaten. Hun tjener langt under inntektsgrensen, og så finner de stadig grunner for at hun ikke fortjener det, sier Møinchen Leonardsen.

Føler seg uthengt
Som Nettavisen skrev tirsdag så opprettholder altså Helsetilsynet sine mistanker mot kvinnen, selv om hun er frikjent i retten.

Mandag la tilsynet ut sin begrunnelse av saken på sine nettsider, deriblant med utdrag fra et politiavhør av kvinnen for flere år siden. Dette får advokaten til å reagere.

- Vi vurderer å anmelde Helsetilsynet for dette. Jeg er veldig provosert av det. Det er helt grusomt, og krenkende for henne, sier Møinchen Leonardsen.

«Bare inntektstapet er betydelig»
Advokat Møinchen Leonardsen

Hun hevder at dette ikke er vanlig praksis fra tilsynets side.

- Nå er det tydelig at det har gått prinsipp i saken. Min klient kan ikke skjønne hvorfor de gjør det. Hun føler seg uthengt. Det er nå tre år siden dette politiavhøret, og så legges det ut på internett helt ut i det blå. Det er jo bare sakset og klippet, sier advokaten.

- Vil være sykepleier

I Helsetilsynets rapport påpekes det at Romsås sykehjem, der også sykepleieren har jobbet, har konkludert med at kvinnens faglige kunnskaper og kompetanse var av en så mangelfull karakter at det ikke var forsvarlig å la henne fortsette som ansvarlig sykepleier ved sykehjemmet.

På tross av alle disse påstandene, så ønsker den sparkede kvinnen å komme tilbake i jobb som sykepleier.

- Hun ønsker forsåvidt å jobbe som sykepleier, men hun er veldig redd for at slike ting skal skje igjen. Så hun har fått en grunnleggende angst, og det store spørsmålet er om hun faktisk våger. Men først må hun få muligheten, påpeker Møinchen Leonardsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere