NA24.no

Spekulerer i svensk-norsk gigantfusjon

Den svenske staten selger seg ut av TeliaSonera. Det åpner for en gammel klassiker.

Nok en gang spekuleres det om Telenor vil åpne lommeboken for å kjøpe deler av TeliaSonera.

Sverige vil kvitte seg med eierandelen på 37 prosent i den nasjonale telegiganten TeliaSonera. Sist uke ble det satt ned et utvalg som skal administrere nedsalget og det har ført til spekulasjoner om at Telenor er villige til å bla opp. Det svenske selskapet er verdt rundt 250 milliarder svenske kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Den anerkjente svenske børskommentatoren Pia Gripenberg i Dagens Nyheter mener det er på tide å børste støvet av de gamle tankene om å fusjonere de to skandinaviske telegigantene. Ifølge henne vil finansmarkedsminister Mats Odell at TeliaSonera skal ta del i den store konsolideringen som ventes blant Europas teleselskaper og Telenor er den eneste som er ledig.

- Får neppe lov
Norske teleeksperter har derimot ikke mye tro på nok et fusjonsforsøk mellom de to konkurrentene. Det vil være for lite å tjene på det, for mange konkurransemessige utfordringer og dessuten har de mislykkes flere ganger tidligere.

- De får neppe lov til å gjøre det. Det er noe som heter konkurransemyndigheter i Sverige også. Telia ville aldri fått lov til å få majoriteten i Telenor, på grunn av at Netcom og Telenor har betydelig virksomhet i Sverige, sier redaktør av Teleavisen, Arne Joramo, til NA24. Han har fulgt det norske telemarkedet i årevis.

Hvis norske og svenske konkurransemyndigheter får en slik sak på bordet, vil de trolig kreve salg av flere virksomheter i Norge og Sverige for i det hele tatt tenke på saken. Telia eier Netcom i Norge, Telenor eier Bredbåndsbolaget i Sverige. Det vil trolig få implikasjoner også i Danmark, hvor både Telia og Telenor har virksomhet.

- Mindre enn 50 prosent sjanse
Teleanalytiker Tore Aarønæs i konsulentselskapet Norsk Telecom tror de nasjonale post- og teletilsyn og konkurransetilsyn vil heve øyenbrynene mye hvis de fikk en slik sak på bordet. Han har liten tro på en fusjon.

- Jeg tror at sjansen for det er mindre enn 50 prosent, sier teleanalytikeren, som legger til at det på langt nær er første gang disse tankene luftes.

- Det er sikkert til en viss grad fornuftig, men det som veltet fusjonen sist gang var hvem som skulle få hvilke kontorer og hvilke visittkort. Det er ikke så lett å få til i praksis, forteller han.

Arne Joramo tror Telenor leter etter mer lønnsomme markeder enn det svenske.

- Telenor hadde trolig måtte kvittet seg med mye av det de har kjøpt opp i Sverige, og som de nå har fått skikk på, sier han.

Viktig å være stor internasjonalt
Aarønæs tror ikke det er så lett for de to selskapene å hente ut synergieffekter ved å fusjonere de nordiske virksomhetene. Der det derimot er synergier å hente ut er på de internasjonale virksomhetene. De utfyller hverandre geografisk og en enhet med sammenslåtte utenlandsvirksomheter ville få betydelig større slagkraft.

- Internasjonalt er det viktig å være stor. Telenor kunne sammen med TeliaSonera blitt en veldig stor aktør i dette markedet. Slik det er i dag er Telenor trolig større i utlandet enn i Norge. Skulle jeg synse litt om hva som ville vært fornuftig, er det å se utenlandsvirksomheten for seg. Den er fusjonerbar, uten at man må gå gjennom stolleken, mener han.

Han viser til at nye mobillisenser ofte er dyre, og da er det viktig å ha finansielle muskler. Det koster mye penger å delta i det lotteriet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere