*Nettavisen* Økonomi.

Spenning før Eiendom Norge offentliggjør boligprisene

Eiendom Norge offentliggjør boligpristall onsdag 04.11.15 klokken 11.

Skulle boligprisveksten avta for mye, kan styringsrenten fort bli null.

04.11.15 09:30

Torsdag 05.11 kommer rentebeskjeden fra Norges Bank.

Før det offentliggjøres boligpristall fra Eiendom Norge (onsdag klokken 11)

- Tallet kommer for sent til å få noen innvirkning på beslutningen nå, men kan påvirke forventningene om et nytt kutt i desember, skriver analytiker i Nordea Markets Kjetil Olsen i en morgenrapport onsdag.

Kan øke sannsynligheten for rentekutt

Norges Bank venter at veksten i boligprisene nokså raskt skal stabiliseres rundt 0,25 prosent måned for måned, men anslaget fjerde kvartal tåler et tall opp mot 0,75 prosent i oktober, mener Olsen.

- Skulle veksten komme inn lavere eller høyere enn dette, vil det trolig øke/redusere sannsynligheten for et rentekutt allerede før jul, skriver han.

Styringsrenten holdes fortsatt “oppe” av Norges Bank på grunn av faren for at finansielle ubalanser, særlig blant husholdningene, skal bygge seg opp.

- Uten denne frykten ville styringsrenten raskt vært i null ifølge dem selv, skriver Olsen.

Veksten i boligprisene har variert en del fra måned til måned i det siste, etter sterk vekst i august var veksten nede i 0,1% måned for måned i september.

- Norges Bank vil nok gjerne se flere lave tall etter hverandre før denne frykten slipper helt taket, tror Olsen.

Må få oppsving for å treffe Norges banks prognose

Ifølge Handelsbanken har veksten i både boligpriser og gjeld så langt vært svakere enn hva Norges Bank har sett for seg.

- Den underliggende veksten i boligprisene, uttrykt ved sesongjustert månedsveksten, må få seg et skikkelig oppsving for at de skal treffe Norges Banks prognose for inneværende kvartal, skriver Handelsbank-økonomene Marius Gonsholt Hov og Kari Due-Andresen.

De mener det blir feil å sammenligne dagens tall for oktober med Norges Banks samlede anslag for fjerde kvartal.

- Dette fordi basevirkningene vil trekke årsveksten mer og mer ned jo lenger ut i kvartalet vi kommer. Med det svake utgangsnivået fra september må vi se at den sesongjusterte månedsveksten holder seg på 0,7 prosent gjennom hele kvartalet; da vil i så fall årsveksten falle fra 6,6 prosent i oktober til 6,1 prosent i desember, og snittet vil lande på 6,3 prosent (Norges Banks prognose), skriver Hov og Due-Andresen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.