NA24.no

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets (Handelsbanken)

Spenning i forkant av ESBs rentemøte

Sist oppdatert:
Dagens og ukas viktigste begivenhet er rentemøtet i Den europeiske sentralbanken (ESB).

Det har vært vært økende spekulasjoner rundt om ESB snart vil utvide sitt program for kvantitative lettelser, og i så fall om de vil gjøre det på dagens rentemøte.

På sist møte, som ble holdt i september, valgte sentralbanken å holde pengepolitikken uendret. Likevel ble det gjort mindre justeringer som kan tolkes i retning av at man la til rette for en mer ekspansiv pengepolitikk på et senere tidspunkt

Svakere enn sist

- Momentumet i europeisk økonomi er svakere enn hva ESB har lagt til grunn, og nedjusterte vekstutsikter i Tyskland, eurosonens lokomotiv, er blant årsakene til dette, skriver sjeføkonom i Handelsbanken Kari Due-Andresen i en morgenrapport torsdag.

Svak utvikling i framvoksende økonomier som Kina og Russland har trukket tysk eksportvekst betydelig ned, og VW-skandalen kommer på toppen.

Når økonomisk vekst svekkes, er også faren at inflasjonen i eurosonen igjen skal bli værende i negativt territorium. Etter en midlertidig oppgang i første halvår, har inflasjonen igjen begynt å avta, og totalinflasjonen i eurosonen ble negativ igjen i september, på -0,2 prosent år/år, skriver Due-Andresen.

Innskuddsrenta allerede i minus

Kjerneinflasjonen har avtatt fra 1,0 prosent i juli til 0,8 i september.

- Som følge av dette ventes det altså at ESB vil gjøre pengepolitikken enda mer ekspansiv. Få tror imidlertid at ESB vil senke rentene videre, ettersom Draghi tidligere har uttalt at rentegulvet er nådd. Per i dag er refirenta i ESB på 0,05 prosent og innskuddsrenta på -0,2 prosent. ESB kan selvfølgelig ombestemme seg og likevel senke rentene videre, men mer sannsynlig er det nok at ESB velger å utvide sitt program for kvantitative lettelser i forsøk på å motvirke avmatningen i økonomisk vekst og inflasjon, spår Due-Andresen.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere