NA24.no

Spenning i markedet

Wall Street, USA1
Wall Street, USA1 Foto: Richard Drew (Scanpix)
Sist oppdatert:
Børsene i USA trekker i negativ retning.

Børspilene i New York trekker i svak negativ retning torsdag.

Det skjer etter at investorene har fått flere regnskapstall og ledighetstall å fordøye.

Finanskonsernene Goldman Sachs og Citigroup bidro til å senke stemningen en smule, mens de ukentlige ledighetstallene og flere andre nøkkeltall viser tegn til bedring.

De brede S&P 500 faller 0,38 prosent til 1.087,76 poeng, mens Dow Jones Industrial, som i går stengte på over 10.000 poeng, sendes ned 0,23 prosent til 9.995,76 poeng. Teknologibaserte Nasdaq faller 0,39 prosent til 2.163,23 poeng.

Lysere
Markedet har fått en rekke nye nøkkeltall fra USAs økonomi. Torsdag kom det flere positive signaler.

Den amerikanske sentralbankens lokalkontor i New York er ute med bedriftsundersøkelsen Empire State, og den viser at bedriftslederne ser lysere på situasjonen.

Undersøkelsen er organisert som en indeks og havnet på 34,57 poeng i oktober. Det er en oppgang fra 18,88 poeng i september.

Økonomene hadde i forkant ventet at indeksen ville falle til 17,5 poeng.

Delindeksen som følger nye ordre steg til 30,82 poeng i oktober fra 19,84 poeng i september, mens målingene på sysselsettingen fikk et løft til 10,39 poeng fra minus 8,33 poeng. Indeksen som følger mottatte priser falt til minus 5,19 poeng fra minus 3,57 poeng i september.

Bedret ledighet
Samtidig viser de ukentlige ledighetstallene at antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd i USA falt med 10.000 til 514.000 personer i forrige uke.

Det opplyser det amerikanske arbeidsdepartementet. Det er bedre utvikling enn hva markedet trodde på forhånd, og det er det laveste antallet som er registrert på ni måneder. Økonomene forventet at antallet nye søkere til arbeidsledighetstrygd ville ende på 520.000 personer, viser estimater innhentet av Bloomberg.

Inflasjonen steg også i forrige måned i USA.

Både den amerikanske konsumprisindeksen og den såkalte kjerneinflasjonen steg 0,2 prosent i september, mot forventet 0,1 prosent.

Finanskjempe skuffet
Til tross for at Goldman Sachs leverte høyere resultat enn det analytikerne hadde sett for seg, falt stemningen i kjølvannet av rapporten.

Det kan dermed se ut til at forventningene til den amerikanske investeringsbankens tredje kvartal har blitt skrudd kraftig opp de siste dagene, og etter at analytikerne hadde levert sine estimater. For da Goldman la frem rapporten for sitt regnskapsmessige tredje kvartal ved 13-tiden norsk tid torsdag, falt børsene i Europa og ellers markert. Det til tross for at Goldman fikk et resultat per aksje som lå 1 hel dollar over konsensus blant analytikerne.

Goldman Sachs kunne vise til et overskudd per aksje på 5,25 dollar, mot et snitt blant analytikerne på 4,24 dollar per aksje ifølge estimater innhentet av Thomson Reuters. I samme periode i fjor endte resultatet på 1,81 millioner dollar.

Les mer: Goldman utløste aksjesalg

Goldman Sachs hadde et samlet overskudd på 3,19 milliarder dollar i tredje kvartal etter driftsinntekter på 12,37 milliarder dollar.

- Selv om verden fortsetter å møte store økonomiske utfordringer, ser vi bedre forhold og bevis på stabilisering, til og med vekst, i en rekke sektorer, sier konsernsjef Lloyd C. Blankfein i Goldman Sachs i en kommentar.

Aksjen faller 2,1 prosent i førhandelen.

Lloyd Blankfein, CEO Goldman Sachs

Goldman er imidlertid ikke det eneste finanskonsernet med rapport ute denne torsdagen.

Cititgroup kom også med tall for tredje kvartal før åpningen.

Konsernet fikk et resultat per aksje på minus 0,27 dollar og et nettoresultat på 101 millioner dollar. Dette er svakere enn ventet. Ifølge konsensusestimater innhentet fra Thomson One Analytics var det ventet et resultat per aksje på minus 0,25 dollar per aksje.

Omsetningen havnet på 20,39 milliarder dollar, som er over forventningene om en omsetning på 20,04 milliarder dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere