NA24.no

Spenning på børsen

Sist oppdatert:
Investorene venter spent på viktig statistikk fra USA.

Oslo Børs er like etter lunsj ned 0,76 prosent til 503,32 poeng. Det begynte mye dårligere etter den svake handelen i New York torsdag. Asia fulgte aksjemarkedet i USA ned, og Europa er også påvirket av det som skjedde i USA.

NA24 - din næringslivsavis

Aksjemarkedet er avventende i forkant av den viktige arbeidsmarkedsrapporten fra den amerikanske myndighetene. Allerede onsdag fikk markedet en forsmak på hvordan jobbveksten utviklet seg i oktober. Innen privat sektor ble 106.000 nye navn ført opp på lønningslistene. Det var langt høyere enn de 58.000 som økonomene hadde ventet.

Forsmak
Fredagens statistikk fra arbeidsdepartementet i USA vil vise hvordan utviklingen i det offentlige og private næringslivet utviklet seg. Økonomene har ligget inn med en jobbvekst på 80.000 og en ledighetsrate på 4,7 prosent. Siden onsdagens oppdatering har forventningene blitt skrudd ytterligere opp. Rundt 100.000 nye navn på lønningslistene må komme hver måned for å dekke opp for befolkningsveksten i USA.

Det sterke arbeidsmarkedet har vært lyspunktene i den amerikanske økonomien som er rystet av et svakt boligmarked. Virkningene av problemene innen boligmarkedet har smittet over på finans- og banksektoren etter at svake betalere ikke klarer håndtere lånene.

Fall på tall
Skuffende svake resultater fra flere av selskapene på Oslo Børs er med på dra ned stemningen på børsen.

Kjente norske navn som Schibsted og Norske Skog er blant de som svikter forventningene.

Dårlig utvikling innen søkevirksomheten svekker sammen med svenske gratisaviser og TV-satsing resultatet til Schibsted. Forventningene ble skrudd opp i forkant av dagens resultatpresentasjon, og mediekonsernet maktet ikke innfri.

Schibsted hadde et resultat før skatt på 74 millioner kroner, noe som er et svakere resultat enn hva både analytikerne og hva tilfellet var i samme periode året før. I tredje kvartal 2006 hadde Schibsted et resultat før skatt på 114 millioner kroner. Analytikerne hadde ventet at Schibsted ville legge frem et resultat før skatt på 153 millioner kroner.

Aksjen faller 8,03 prosent til 275 kroner.

Elendig i skogen
Norske Skog blir også hardt straffet etter nok et skuffende resultat. Aksjen faller 7,18 prosent til 53 kroner. Svakere prisutvikling i regionene Asia, Australia og Sør-Amerika, økt pris på returpapir samt en betydelig negativ effekt av den sterke norske kronen gjør at Norske Skog ikke klarer å innfri sine mål.

Norske Skog fikk et resultat før skatt på 280 millioner kroner i tredje kvartal. Selv om forventningene var skrudd kraftig ned i forkant av resultatfremleggelsen skuffer selskapet. Analytikerne hadde ventet et resultat før skatt på 474 millioner kroner.

Simrad Optronics la også frem svake tall for tredje kvartal og sendes ned 9,76 prosent til 7,67 kroner.

Det halvstatlige lakseoppdrettselskapet Cermaq sliter med fiskehelseproblemer i Chile og det gjør at de får lavere salgsvolum innen mainstream i 2007. Selskapet leverer skuffende resultater og aksjen faller 6,71 prosent til 76,50 kroner.

Sliter i Europa
De europeiske bank- og finansaksjer får merke usikkerheten i markedet. Den belgiske finanskjempen opplever det største fallet på mer enn fire og et halvt år etter at UBS har kuttet anbefalingen av aksjen til selg fra kjøp. Aksjen blir sendt ned 6,7 prosent.

Den britiske banken Barclays blir sendt ned på spekulasjoner om at de trenger nødfinansiering av den britiske sentralbanken. Aksjen faller 5,9 prosent på ryktene.

En rekke andre europeiske banker blir også svekket av usikkerheten. Deutsche Bank, UBS og Credit Suisse faller mellom 2 og 3 prosent.

DAX-indeksen i Tyskland faller 0,81 prosent, mens FTSE 100 i London blir sendt ned 1,29 prosent. Den franske CAC40 i Paris faller 0,78 prosent. Stockholm er ned 1,25 prosent, mens København faller 0,46 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere