*Nettavisen* Økonomi.

Spenningen stiger mot Norges Banks renteavgjørelse

Sentralbanksjef Øystein Olsen kunngjør torsdag beslutningen fra det siste rentemøtet i hovedstyret i Norges Bank. De fleste analytikerne tror banken venter med et nytt rentekutt. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Markedet er samstemt - dette gjør Norges Bank.

- Det er spenning knyttet til Norges Banks rentemøte i dag, konstaterer sjefanalytiker i Nordea Markets Erik Bruce torsdag.

Han viser til at Norges Bank i juni presenterte en rentebane som tilsa rentekutt «dersom alt gikk som ventet».

- Det gjør det aldri, heller ikke denne gangen. Lavere oljepris og lavere renteforventninger internasjonalt enn det Norges Bank anslo i juni styrker isolert sett argumentet for kutt. Men den norske kronern er vesentlig svakere enn det Norges Bank la til grunn, noe som på kort sikt mer enn oppveier effekten av lavere oljepris og lavere renter internasjonalt. Så vi tror ikke det blir kutt nå, men at Norges Bank vil presentere en rentebane hvor sannsynligheten for kutt i november/desember er mer enn 50 prosent, skriver Bruce i en morgenrapport torsdag - bare timer før Norges Bank offentliggjør rentebeslutningen.

Lavere rentebane

Bruce tror rentebanen vil være klart lavere lenger frem i tid enn den de presenterte i juni.

- Renteforventningene ute har særlig falt et stykke frem i tid. Sommerens oljeprisfall antas også å få størst effekt på økonomien noen kvartaler frem i tid, skriver Bruce.

Han tror Norges Bank er veldige positive til at NOK er svekket så mye, og at de gjerne ser at den svekkes mer, i det minste holder seg på nåværende nivå.

- Isolert sett kunne det tilsi kutt i dag, men renten er svært lav, og Norges Bank ønsker nok ikke å kutte ned mot null uten at de opplever det som helt nødvendig. Det er ikke situasjonen nå, og de vil trolig kunne vedlikeholde en svak NOK ved å presentere en rentebane som tilsier kutt om noen måneder. Det vil si, fortsett spillet fra i vår, skriver Bruce.

Null kutt ifølge konsensus

Det er konsensus blant eksperter om at Norges Bank ikke vil kutte rente torsdag.

- I likhet med konsensus venter vi at Norges Bank holder nøkkelrenten i ro, på 1,00 prosent. Når det er sagt tror vi at Norges Bank vil legge frem en rentebane som viser et rentekutt innen året er omme. I tillegg tror vi at Norges Bank vil signaliserer en ikkeubetydelig sannsynlighet for enda et kutt allerede i mars neste år, skriver analytiker i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov.

Han tror i likhet med Nordea at Norges Bank vil legge frem en rentebane som er vesentlig lavere enn den de publiserte i juni.

- Utviklingen i norsk økonomi har så langt vært om lag som Norges Bank har anslått; BNP-veksten har svekket seg på linje med forventningene. Som kjent kan tallene fra nasjonalregnskapet være volatile, og dermed lite pålitelige, men denne gangen har det ikke vært noen store overraskelser. Utviklingen i nasjonalregnskapstallene har også vært godt i tråd med nåsituasjonsbeskrivelsen fra kontaktene i Norges Banks regionale nettverk, skriver Hov i en morgenrapport torsdag.

DNB Markets deler oppfatningen til Nordea og Handelsbanken.

- Vi venter uendret rente denne gang. Begrunnelsen er først og fremst at kronekursen er betydelig svakere enn det sentralbanken ventet i juni. I tillegg er inflasjonen høyere. Dessuten er farten i boligmarkedet fortsatt høy. Vi tror derfor renten først blir satt ned på neste møte i begynnelsen av november, skriver analytiker Knut A. Magnussen torsdag morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.