*Nettavisen* Økonomi.

Spenningen stiger på børsen

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Venter spent på rentedommen i USA.

30.01.08 15:26

Børsen venter i spenning på hva som kommer fra USA onsdag ettermiddag. I tillegg til det viktige rentemøtet er det knyttet forventninger til bruttonasjonalproduktet og foreløpige sysselsettingstall i det private næringslivet.

NA24 - din næringslivsavis

Skuffende veksttakt i USA sender Oslo Børs ned 0,46 prosent til 407,33 poeng, rett før klokken halv fire.

Les også: Senker han renten nok?

Sysselsettingen i privat sektor økte med 130.000 i januar. Det viser ferske tall fra ADP. Konsensus blant økonomene lå rundt 43.000 nye arbeidsplasser i privatsektoren, ifølge Dow Jones Newswires. ADP-rapporten blir benyttet som en indikasjon på den totale sysselsettingen i USA.

Rente og vekst
Rentemøtet til den amerikanske sentralbanken stjeler mye oppmerksomhet. De siste dagene har børsene svingt i takt med spekulasjoner på hvor stort et eventuelt rentekutt vil bli. Et flertall venter et kutt på 0,50 prosentpoeng, mens enkelte velger å satse på 0,25 prosentpoeng.

Uansett er et rentekutt nærmest fullt inn priset inn.

Selv om tallene fra det amerikanske handelsdepartementet viser en vekst er situasjonen i økonomien svært skuffende. Det viser de foreløpige tallene som ble sluppet onsdag ettermiddag. I fjerde kvartal økte BNP med 0,6 prosent på årlig basis, mot en vekst på 4,9 prosent i tredje kvartal. Økonomene ventet en vekst på 1,2 prosent i månedene oktober til og med desember.

For hele 2007 viser økonomien en vekst på 2,2 prosent. Det er den laveste veksttakten siden 2002 da BNP-veksten var på 1,6 prosent. Til sammenligning lå snittveksten i den amerikanske økonomien på 2,9 prosent i 2006.

Kaldt vær
Sprengkulde i Nord-Amerika er med på å sende oljeprisen opp. Et oljesandprosjekt i Canada måtte stanse produksjonen på grunn av det kalde været. Markedet er også svært avventende i forkant av renteavgjørelsen i USA. De amerikanske myndighetene vil også slippe den ukentlige oljelagerrapporten onsdag ettermiddag. Ved råvarebørsen i London stiger råoljekontraktene på «brentolje» til 92,40 dollar fatet.

Det er med på å sende StatoilHydro opp forsiktige 0,07 prosent til 145,80 kroner.

Norsk Hydro klarer seg best blant tungvekterne mandag. Meglerhuset Goldman Sachs har oppgradert aluminiumsselskapet til kjøp. Tidligere hadde de en nøytralanbefaling til aksjen. Kursmålet er derimot kuttet til 71 kroner fra 84,50 kroner per aksje. Blant annet trekker de frem at Hydro er attraktiv i forhold sektoren etter at aksjen har underprestert så langt i år. Eksponeringen mot aluminium er dessuten en defensiv eksponering. Norsk Hydro-aksjen stiger 3,25 prosent til 63,60 kroner.

Ned i Europa
Yara går i motsatt retning og er ned 3,14 prosent til 262,50 kroner. Det er særlig First som storselger Yara. Totalt står meglerhuset bak nærmere 59 prosent av nettosalget i kunstgjødselsselskapet.

CanArgo stiger 25,86 prosent til 5,84 kroner etter at de har gjennomført en syrestimulering av brønnen Manavi 12. Flytraten er kommet tilbake og det har vekket kjøpsinteresse i aksjemarkedet.

Store tap innen banksektoren er med på å tynge de europeiske aksjene. I Tyskland faller DAX-indeksen 0,44 prosent, mens FTSE 100 er ned 0,78 prosent. CAC 40 i Paris faller 1,68 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag