Spent før Solheim-besøk

To sivile ble drept da en buss med marinesoldater ble angrepet i Sri Lanka tirsdag. Til helgen besøker fredsmekler Erik Solheim øya.

17.01.06 09:17

En fjernstyrt bombe eksploderte i veien mellom Nilaveli og Trincomalee på østkysten av øya ved 10-tida lokal tid (06 norsk tid). Tolv soldater ble skadd i angrepet, som skjedde rundt 230 kilometer nordøst for hovedstaden Colombo.

To sivile ble drept og flere skadd da soldater det kom til skuddveksling etter eksplosjonen, melder nettstedet TamilNet.

En talsmann for marinen hevder den tamilske geriljaen LTTE står bak.

- Ette eksplosjonen skjøt opprørerne på oss, sier brigader Athula Jayawardena ifølge Reuters.

I fare
Angrepet skjedde samtidig med at den norske ambassadøren Hans Brattskar og lederen for det nordiske observatørkorpset, Hagrup Haukland, møter tamiligeriljaens politiske leder S P Thamilchelvan.

Observatørene advarte for få dager siden om at våpenhvileavtalen på øya var i fare dersom partene ikke besinner seg. Før helgen kastet ukjente personer en granat mot lokalkontoret til observatørene i byen angrepet Batticaloa på østkysten. Ingen ble skadd i angrepet.

Søndag ble flere medlemmer i en familie skutt og drept av ukjente gjerningsmenn i de tamilkonntrollerte områdene på øya.

Hastemøte
Mandag ba tamiltigrene om et møte med den norske ambassaden og observatørene i byen Kilinochchi på nordøstsiden av øya. Det ble ikke oppgitt noen grunn til møtet.

Til helgen reiser utviklingsminister Erik Solheim til Sri Lanka for å møte den nye presidenten Mahinda Rajapakse og tamillederen Velupillai Prabhakaran.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.