NA24.no

Spente på resultater

Sist oppdatert:
Analytikerne tror ikke Telenor og Storebrand vil levere like bra resultater som i fjerde kvartal i 2006.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Telenor og Storebrand er to av selskapene som legger frem sitt resultat for fjerde kvartal onsdag 13. februar. Ingen av selskapene har sluppet unna uroen som har rådet finansmarkedene de siste månedene.

NA24 - din næringslivsavis

Siden nyttår har Telenor-aksjen falt 15,8 prosent, og det gjør at den har klart seg noe bedre enn hovedindeksen, som har falt 17 prosent siden nyttår.

Dårligere enn året før
Analytikerne venter ikke at den norske telekjempen klarer å levere like bra resultater som i tilsvarende periode året før.

I snitt venter tallknuserne at Telenor vil legge frem driftsinntekter på 23,5 milliarder kroner for de tre siste månedene av fjoråret. Det viser konsensus blant 16 analytiker ifølge estimater innhentet av Reuters.

Til sammenligning hadde de en omsetning som var på 24,5 milliarder kroner i fjerde kvartal 2006.

I tråd med at topplinjen blir lavere har også forventningene til driften og resultatet blitt jekket ned. Driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) er ventet å falle til 7,44 milliarder kroner i fjerde kvartal fra 8,19 milliarder kroner i samme kvartal året før. Det ordinære driftsresultatet er til gjengjeld ventet å komme å ligge rundt 200 millioner kroner lavere på 3,8 milliarder kroner i samme periode.

Stor spenning
Før skatt er det ventet at Telenor vil sitte igjen med et resultat på hele 7,7 milliarder kroner. Det er 1,8 milliarder kroner bedre enn ved samme periode året før. Nettoresultatet er ventet å havne på 5,8 milliarder kroner.

Det er knyttet stor spenning til selve resultatet og marginutvikling for det statlige telekonsernet. I tillegg er signalene fra Telenor om hvordan utviklingen fremover ser ut noe som kommer til å bli fulgt nøye.

Fått juling
Storebrand er blant de selskapene som har fått mest juling i markedsuroen som har rådet de siste ukene. Så langt i år har aksjen falt 27,25 prosent og har dermed gjort det langt dårligere enn hovedindeksen. Det betyr at nesten syv milliarder kroner er blitt borte siden nyttår.

Selskapets største eier er den islandske banken Kaupthing. I tillegg er en av de største eierne i Kaupthing, Exista, også en betydelig eier i Storebrand. Exista er i likhet med Kaupthing svært gjeldstynget og har finansiert en aggressiv ekspansjon gjennom store oppkjøp.

Under kredittkrisen som råder i finansmarkedet har det medført mange spekulasjoner om at både Kaupthing og Exista blir nødt til å selge seg ned i Storebrand. Dette har begge de to islandske storeierne avvist, men uansett har det lagt press på Storebrand-aksjen.

361 mill
I 2007 kjøpte Storebrand det svenske pensjons og livsforsikringsselskapet SPP. Kjøpet er et av de største et norsk finansselskap har gjort noen gang og summen var på hele 15,3 milliarder kroner. Det har også blitt trukket frem som et usikkerhetsmoment som har lagt press på aksjekursen.

Onsdag legger altså Storebrand frem sitt resultat for fjerde kvartal og det er ventet at de vil presentere et overskudd før skatt på 361 millioner kroner. Det viser estimater som Reuters har hentet inn fra ni analytikere.

I de tre siste månedene av 2006 leverte Storebrand 460 millioner kroner i resultat før skatt.

- Stor usikkerhet
Fra Storebrand Liv er det ventet et resultat på 298 millioner kroner, mens kapitalforvaltningen er ventet å bidra med 37 millioner kroner til konsernresultatet. Storebrand Bank er ventet å vise et konsernbidrag på 46 millioner kroner.

- Det er stor usikkerhet knyttet til estimatene for livselskapet. Resultatet her er veldig avhengig av finansmarkedene, og der var det urolig også i fjerdekvartal. Når det gjelder tiden fremover blir utfordringen enda større, for da skal SPP integreres, sier analytiker Tom R. Svendsen i CAR til TDN Finans.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere