Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Spetalen: - Løgn fra Oljefondet

Foto: André Clark Utvik (NA24)
Sist oppdatert:
Milliardæren fyrer løs mot Oljefondet og hevder de bløffer om kostnader.

På Skagen Fondenes Nyttårskonferanse tordnet investor Øystein Stray Spetalen mot kostnadene knyttet til forvaltningen av Oljefondet.

NA24 - din næringslivsavis

15-20 milliarder
Spetalen sa at kostnadene til forvaltningen av Oljefondet ligger i spennet 15-20 milliarder kroner. Dette tilbakevises av Oljefondet, som sier utgiftene til eksterne forvaltere ligger milevis under det.

Les også: - Ikke kjøp aksjer

- Holder skjult
Investoren mener fondet holder flere utgifter skjult i sitt regnestykke.

- Det som Oljefondet holder skjult er kurtasjer og kursspreader som fondet betaler ved kjøp og salg av aksjer, og obligasjoner, sier han og legger til at dette også gjelder indirekte suksesshonorarer til forvalterne, og at oljefondet lyver.

Statens pensjonsfond - Utland, som fondet korrekt heter, svarer normalt ikke på spørsmål knyttet til forvaltningen utenom deres pressekonferanser hvert kvartal.

Kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i Norges Bank viser til side 33 i årsrapporten for 2007 hvor det står at fondets honorarer til eksterne forvaltere var på rundt 782 millioner kroner.

«De samlede forvaltningskostnadene i 2007 var 1.783,2 millioner kroner», står det i årsrapporten, men det spesifiseres og oppgis ikke hva som er kurtasje- og kursspreadkostnader.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Vi kommenterer kun vår strategi og resultat i forbindelse med kvartalsvise rapporter, skriver Dalsbø i en mail til NA24 torsdag.

Neste rapport er 11. mars.

- Vi har skrevet om transaksjons- og forvaltningskonstnader i hver eneste årsrapport siden 1998. Spørsmål rundt dette svarer vi gjerne på i forbindelse med våre pressekonferanser, sier Dalsbø til NA24.

Feil regnestykke
Oljefondet hadde per 30. september i fjor en markedsverdi på 2.120 milliarder kroner.

- Med en kapitalbase på 2.000 milliarder kroner i fondet er det vanskelig å komme under en halv prosent i løpende kostnader til forvaltningen og normal kjøp og salg av verdipapirer i en slik investeringsportefølje, sier Spetalen.

Med 2.000 milliarder kroner blir det etter Spetalens regnestykke 10 milliarder kroner i forvaltningskostnader.

- Det tror jeg alle som forvalter egne, og andres penger, kan skrive under på. At oljefondet betaler 782 millioner kroner kan derfor ikke innbefatte ovennevnte kostnader, sier han og legger til at deres regnestykke må være helt feil hvis man tar med alle nevnte utgifter i hans regnestykke.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere