NA24.no

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

Spetalen: - Vesten kan kollapse

Sist oppdatert:
Europa står overfor en skjebnetime, mener den kjente investoren

I et intervju med Finansavisen går den kjente investoren Øystein Stray Spetalen langt i å spå dommedag i finansmarkedene, hvis finanspolitikken gjennomføres slik som i dag.

Spetalen mener at det beste hadde vært at Hellas og andre råtne egg i økonomien går over ende.

Han er også i mot at økonomien stimuleres kunstig, gjennom rentekutt og støtte.

- Spekulasjonsøkonomien vil dø, ønsker å dø, la den dø, sier jeg. Men politikerne tør ikke, sier Spetalen til Finansavisen.

- Ingen vil investere
Spetalen mener at investorene ikke vil investere lengre, fordi de ikke stoler på prisene som er satt i markedet.

- Prisene på aksjer, obligasjoner, råvarer og andre verdipapirer er i dag manipulert gjennom sentralbankenes intervensjoner, slik at ingen stoler på prisene. Det medfører at færre og færre ønsker å investere, mener han, og legger til at Europa står overfor et skjebnesvangert valg.

- Vi må velge mellom Tysklands linje, en produksjonslinje for varer og tjenester, og Sarkozy og USAs linje, hvor realøkonomien ofres for at spekulasjonsøkonomien skal kunne fortsette, sier han til Finansavisen.

Han mener det hele startet i 1998 da det store hedgefondet Long Term Kapital ble reddet fra kollas av den amerikanske sentralbanken.

Masse penger på bok
Spetalen driver i dag investeringer, hovedsaklig gjennom investeringsselskapet Ferncliff. Dette selskapet hadde ved årsskiftet 2,1 milliarder kroner i balansen.

Hele 1 milliard kroner av dette var bankinnskudd.

Magne Lerø hos Ukeavisen Ledelse mener at Norge må bidra dersom man knuser de råtne eggene.

- Ansvarlige politikere kan ikke si ja til å spille lenger på det finansielle kasino der prisen på alle verdipapirer er manipulert. Mye tyder på at vestens gamle kapitalister må tape og miste sine milliarder. Hvis EU havner på cellekur, ikke fordi politikerne bestemmer seg for det, men fordi markedet nærmest kollektivt driver seg selv ut for stupet, må Norge bidra, ikke bare med kapital til norske bedrifter som vil bli rammet, men også til greske og italienske bedrifter som er levedyktige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere