Spetalen berømmer Trump og kaller Paris-avtalen en «scam»

Investor, milliardær og trader Øystein Spray Spetalen mener Paris-avtalen er et bedrag og at Erna Solberg umulig kan ha lest den. Her avbildet på et foredrag i februar 2012.

Investor, milliardær og trader Øystein Spray Spetalen mener Paris-avtalen er et bedrag og at Erna Solberg umulig kan ha lest den. Her avbildet på et foredrag i februar 2012. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)

Den kjente investoren Øystein Stray Spetalen berømmer Trump, slakter Paris-avtalen og mener Erna Solberg umulig kan ha lest avtalen.

02.06.17 11:03

Spetalen skjønner veldig godt hvorfor USAs president vil ut av avtalen, skriver Dagbladet fredag.

Tidligere på dagen i går hadde han lest Wall Street Journals (WSJ) lederartikkel, og satt sjokkert tilbake.

Les: Trump: Jeg vil gi USA jevnbyrdige konkurransevilkår

- Dersom det er riktig at Kina har ingen forpliktelser til reduksjon i utslipp før i 2030, er Parisavtalen en scam, sier Spetalen til Dagbladet.

Mener Kina slipper billig

Det er særlig at Kina slipper så billig han reagerer sterkt på. Han mener USA umulig kan finne seg i at den største industrielle konkurrenten kan kjøre på med fri eksos de neste 13 årene.

Les: Macron: Parisavtalen kan ikke reforhandles

En annen ting han stusser kraftig ved er en opplysning i WSJ om at tiltakene i Parisavtalen ikke vil begrense temperaturstigningen med mer enn 0,17 grader.

At Erna Solberg vil ha avtalen og har oppfordret Trump til å ikke trekke ut USA, mener Spetalen kun kan skyldes at Solberg umulig kan ha lest den.

Dansk klimaforsker lettet

Spetalen er ikke den eneste som uttrykker forståelse for at Trump trekker USA ut av Parisavtalen. Den danske klimaforskeren Bjørn Lomborg sier dette er en anledning til å endre kurs bort fra det han kaller en mislykket tilnærming til klimaproblemet.

- Vi burde benytte denne sjansen til å erkjenne svakhetene i tilnærmingene fra Kyoto og Paris og endre kurs. For å løse global oppvarming må vi investere mye mer i å gjøre grønn energi konkurransedyktig. Hvis produksjon og lagring av sol- og vindkraft var billigere enn fossil energi, ville det ikke vært nødvendig å tvinge eller subsidiere noen til å slutte å forbrenne kull og olje, sier Lomborg ifølge NTB. Han er statistiker, klimaforsker og leder for tenketanken Copenhagen Consensus.

Den danske klimaforskeren Bjørn Lomborg er statistiker, klimaforsker og leder for tenketanken Copenhagen Consensus. Foto: Bjørn Lomborg

Lomborg har hele tiden vært negativ til Parisavtalen. I tillegg til å si at verden må tilpasse seg klimaendringene, heller enn å bekjempe dem, peker han på flere punkter som gjør at avtalen er verdiløs: Den vil bli svært dyr, med årlige kostnader på 1–2 billioner dollar per år og ville bare resultert i et utslippskutt på 1 prosent av det som er nødvendig for å nå togradersmålet.

- Det vil være dumdristig for resten av verden å videreføre Parisavtalen uten at USA er involvert, med kostnader på fremdeles over én billion dollar i året og bare minimal effekt på globale temperaturer, sier Lomborg.

- Betyr mindre enn mange tror

Erik Solheim, sjef for FNs miljøprogram, sier USAs utmeldelse av Parisavtalen betyr mindre ennn mange tror.

- Dette betyr mye mindre enn de fleste har trodd til nå, fordi Kina, India, Europa, den afrikanske union, Japan, Canada, ja man kan nevne nær sagt hvilket som helst land, alle vil fortsette klimaarbeidet, og alle vil holde på Parisavtalen, sier Solheim til NRK.

Det var i en tale foran Det hvite hus at USAs president kunngjorde at landet med øyeblikkelig virkning vil stanse implementeringen av det han kalte «en dårlig avtale».

-Jeg kan ikke med god samvittighet støtte en avtale som straffer USA, sa han og gjorde det klart at hans fremste jobb er å sørge for gode konkurransevilkår for USA.

- Vi forlater avtalen, men vi starter forhandlinger, og vi får se om vi kan få til en avtale som er rettferdig, fortsatte han.

VIDEO: Dette sa Trump da han kunngjorde USAs farvel til Parisavtalen:

Kontant avvist

Men den ideen ble kontant avvist av rasende allierte i Europa. I en felles uttalelse gjorde Frankrike, Tyskland og Italia det helt klart at Parisavtalen som 195 land undertegnet, ikke kan reforhandles.

- Jeg respekterer beslutningen, men mener den er en klar feil for USA og for planeten. Hvor enn vi bor, deler vi ansvaret: «Gjør planeten vår storartet igjen», sa Macron, med en vri på på Trumps l eget slagord, i en tale på engelsk fra Elysees-palasset.

I en telefonsamtale med Trump fastslo han også at det ikke fins noen plan B.

Den tidligere lederen for FNs klimaforum COP 21, Laurent Fabius, kalte beslutningen skammelig og også negativ for USA siden det i framtida ligger an til at det blir flere nye jobber i grønn sektor enn de som blir borte i foreldede sektorer.

- Han har en utrolig arroganse, denne herr Trump. Han sier: Jeg har andre ideer enn de andre, så da må alle de andre reforhandle. Men den muligheten fins ikke, sa Fabius.

Øyer som kan forsvinne

Fijis statsminister Frank Bainimarama, som skal lede FNs klimatoppmøte COP 23 i Tyskland til høsten og som representerer et land som står i fare for å forsvinne som følge av klimaendringene, uttrykte dyp skuffelse og gjorde det klart at resten av verden står ved avtalen.

FNs generalsekretær António Guterres kaller også beslutningen en enorm skuffelse, men mener at endringene som Parisavtalen åpner for, allerede er i gang.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag