*Nettavisen* Økonomi.

Spetalen refser politikernes krisepakker

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

Mener det blir kapitalismens undergang.

10.06.10 08:39

Kjendisinvestoren Øystein Stray Spetalen mener 0,01 prosent av befolkningen i Vesten stikker av med alle pengene. Og at hele det kapitalistiske systemet er i ferd med å bli ødelagt, som et resultat av at de som har gjort feilinvesteringer slipper å ta regningen, ifølge Dagens Næeingsliv.

- Det aller verste er kanskje de redningspakkene vi ser nå i 2010. Disse bare forverrer situasjonen, sier han til avisen.

- Hvor lenge kan vi opprettholde et samfunnssystem hvor 0,01 prosent av befolkningen stikker av med hele gevinsten, spør han. Og hvorfor skal man gi redningspakker for å opprettholde dette systemet? Jeg skjønner ikke noe av dette, sier Spetalen.

Som en konsekvens langer han ut mot politikerne.

- Over hele Vesten har politikere surret seg inn i enten oljefond, aksjeinvesteringer eller obligasjonslån, som enten utstedere eller eiere. I stedet for å gjennomføre de grunnleggende oppgavene for befolkningen er de ufrivillig blitt ofre for det finansielle spillet hvor de er avhengige av hvor børsene skal gå, sier han til DN.

Han mener at krisepakkene er et onde, og at man i stedet skulle latt bankene gå ad undas.

- Den yrkesaktive befolkningen kan ikke, må ikke og skal ikke ta regningen for den eliten som har gjort feil, sier han.

- For oss er det ikke alvorlig. Men det begynner alltid et sted. Jeg ser ikke hvordan disse landene skal komme ut av det. Hellas, Spania og Italia har gitt fra seg makten over pengene. Tenk hvis vi hadde gitt fra oss sentralbanken vår hvor vi kan sitte og finstyre dette her. Det er helt forferdelig for et rikt land som Norge å komme inn i EU. Heldigvis, og jeg sier heldigvis, er vi ikke med i EU. Og heldigvis kommer vi aldri med der noen gang, sier investoren til Dagens Næringsliv.

Har Spetalen rett? Si din mening i kommentarfeltet under:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag